Trump je dejal, da bo svoje trditve kmalu lahko podkrepil z dokazi. Foto: Reuters
Trump je dejal, da bo svoje trditve kmalu lahko podkrepil z dokazi. Foto: Reuters
Kongresne volitve
Na kongresnih volitvah bodo Američani izvolili 435 kandidatov v predstavniški dom in 33 v senat. Foto: Reuters

"Na žalost smo ugotovili, da se Kitajska skuša vmešavati v naše prihajajoče volitve. Deluje proti moji administraciji. Ne želijo, da zmagam oziroma da zmagamo, ker sem prvi predsednik, ki se jim je postavil po robu glede trgovine. In na trgovinskem področju dobivamo bitko proti njim," je med srečanjem Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku dejal Trump.

Delne kongresne volitve bodo potekale 6. novembra.

Peking obtožbe zavrača
Na odziv Pekinga ni bilo treba čakati dolgo. Kitajski zunanji minister Vang Ji je v Varnostnem svetu dejal, da "Kitajska ves čas zagovarja pravilo nevmešavanja v notranje zadeve drugih držav". "To je tradicija kitajske zunanje politike. Zavračamo vse neupravičene obtožbe proti Kitajski."

Trump je nato na Twitterju objavil fotografije časopisnega članka v osrednjem časopisu Iowe, Des Moines Register. V štiristranskem plačanem dodatku, ki ga je naročil največji kitajski časopis China Dialy, so obrazložena kitajska stališča glede trgovine, poroča RTV-jev sodelavec iz Pekinga Uroš Lipušček. Na novinarski konferenci je Trump nato dodal, da za zdaj dokazov za svoje trditve še nima, a da se bodo pojavili.

Najnovejše obtožbe Trumpa na račun Kitajske napovedujejo stopnjevanje napetosti med obema državama, ne samo gospodarskem in političnem področju, ampak tudi na vojaškem. V Južnokitajskem morju je po mnenju vojaških strokovnjakov samo vprašanje časa, kdaj bo med vojaškimi ladjami obeh držav prišlo do nepredvidenega incidenta, dodaja Lipušček.

Prst proti Kitajski je prejšnji mesec uperil tudi ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, ki je dejal, da se v kongresne volitve skušajo vpletati Rusija, Severna Koreja, Iran in Kitajska.

Ukrep in protiukrep
Gospodarski velesili sta že več mesecev v trgovinskem sporu in se medsebojno obmetavata z dodatnimi carinami in grožnjami. Za zdaj so ZDA v dveh korakih uvedle dodatne carine na uvoz 250 milijard dolarjev blaga iz Kitajske, kar je približno polovica celotnega kitajskega izvoza v ZDA. ZDA so nezadovoljne predvsem z velikim primanjkljajem, ki ga imajo v trgovanju s Kitajsko, poleg tega Trump Kitajski očita krajo intelektualne lastnine.

Peking je odgovoril z enakim ukrepom in dodatno ocarinil za 110 milijard dolarjev ameriškega blaga, kar je skorajda vse, kar Kitajska kupuje od ZDA.

Kitajska zavrača ameriške obtožbe
Kitajska zavrača ameriške obtožbe