Bolnišnice vse bolj uporabljajo robotsko tehnologijo – tudi pri delu z bolniki. Foto: AP
Bolnišnice vse bolj uporabljajo robotsko tehnologijo – tudi pri delu z bolniki. Foto: AP

A so bili povsem strti, ko se je v njegovo sobo na intenzivni negi zapeljal robot, zdravnik pa je umirajočemu bolniku prek videoklica povedal, da mu je ostalo le še nekaj dni življenja.

"Če sporočajo normalne novice, je to v redu, če pa sporočajo, da ni več ostalo nič od pljuč in da te želijo dati na morfij, dokler ne umreš, pa bi tako novico moral predati človek, ne pa stroj," je za AP povedala Quintanova hčerka Catherine.

Quintana je umrl v torek, dva dni po tem, ko so ga prepeljali v bolnišnico v Fremontu v Kaliforniji. Michelle Gaskill-Hames, namestnica direktorja okrožne bolnišnice, je situacijo označila za skrajno nenavadno in izrazila obžalovanje, da niso bila izpolnjena pričakovanja bolnika.

A je bolnišnica ob tem branila uporabo telemedicine in dejala, da je njena politika, da imajo ob konzultacijah na daljavo v sobi sestro ali zdravnika. "Večerni videoklic je sledil prejšnjim obiskom zdravnika," je povedala Gaskill-Hamesova. "Videoklic tako ni zamenjal prejšnjih pogovorov z bolnikom in družinskimi člani ter ni bil uporabljen za predajo prvotne diagnoze."

Predstavniki bolnišnice vztrajajo, da tehnologija ne nadomešča neposrednih pogovorov v živo z bolnikom in njegovimi svojci.

Vnukinja ogorčena

33-letna Quintanova vnukinja Annalisia Wilharm je bila sama v sobi z dedkom, ko je vstopila medicinska sestra in sporočila, da bo zdravnik na viziti. Nato se je v sobo zapeljal robot, zdravnik pa se je pojavil prek videozaslona. Wilharmova je mislila, da gre za rutinski obisk, a je osupnila, ko je slišala, kaj zdravnik sporoča. "Dedek ne more dihati, oni pa mu pripeljejo robota, da bi govoril z njim. Istočasno zdravnik prek videa sporoča, da so dobili izvide in da od pljuč ni več ostalo nič," je povedala Wilharmova.

Wilharmova je nato morala dedku ponoviti, kar mu je sporočil zdravnik. Kot je še dejala, si je njen dedek, družinski človek, ki je shranil vsako njeno risbico iz otroštva, zaslužil več. Po obisku robota ji je dal navodila, kdo naj dobi kaj, ona pa mu je morala obljubiti, da bo poskrbela za babico.

Steve Pantilat, vodja oddelka za paliativno medicino na kalifornijski univerzi, je za AP dejal, da ne ve podrobnosti primera, da pa dela robotska tehnologija čudeže za bolnike in njihove družine, od katerih so nekateri predaleč za osebne obiske.

"Videosrečanja so topla in intimna, ob tem pa je treba dodati, da tudi vsa osebna srečanja niso empatična in sočutna. Ne glede na to, kako diskretno sporočimo težko novico, vedno jo je težko slišati," pravi.