S kmetijskim letalnikom je lažje oceniti pridelek na poljih. Foto: Reuters
S kmetijskim letalnikom je lažje oceniti pridelek na poljih. Foto: Reuters
Japonska
Za starejše je obdelovanje polj z letalnikom priročno. Foto: Reuters

V pokrajini Tome na severovzhodu Japonske že nekaj mesecev preizkušajo nove brezpilotne letalnike, ki lahko na riževih poljih opravijo zahtevnejše naloge v kratkem času, kar je posebej priročno za starejše, ki bi sicer opustili kmetovanje.

"Gre za visoko tehnologijo brez primere," je dejal 69-letni pridelovalec riža Isamu Sakakibara iz Tomeja, od koder so z rižem oskrbovali prestolnico Tokio že od 17. stoletja dalje.

Razvijalci "kmetovalnika" mu prikimavajo, saj menijo, da visokotehnološki brezpilotni letalnik lahko predstavlja odrešitev in fizično razbremenitev za starajoče se podeželske skupnosti, ki se spoprijemajo z nizko rodnostjo in velikim odlivom mlajših generacij v urbana območja.

Kot razlaga Sakakibara, so bili ob predvidenem pomanjkanju delovne sile prisiljeni iskati nove ideje in s pomočjo vrhunske tehnologije izboljšati produktivnost in zaslužek na kmetijah.

Za škropljenje polja s kmetijskim letalnikom porabiš 15 minut, medtem ko sicer potrebuješ več kot uro, pa še delo je težavnejše. Z letalnikom kmetovalci tudi lažje ocenijo, koliko škropiva je potrebnega.

Nič več umazano in težaško delo
V Tomeju je povprečna starost kmetovalcev od 67 do 68 let in kot priznava Sakakibara, ima pred seboj še štiri do pet let kmetovanja.

V primerjavi z večjimi radijsko vodenimi helikopterji, ki stanejo 15 milijonov jenov (115.000 evrov), so ti manjši in cenejši, saj stanejo okoli štiri milijone jenov (30.000 evrov).

V zagonskem podjetju Nileworks, kjer so izdelali Nile-T18, se zdaj pogajajo z oblastmi, da bi se lahko letalniki, ki se upravljajo prek tabličnega računalnika s preprosto aplikacijo, uporabljali brez licence.

29-letni kmetovalec Šota Čiba meni, da bi lahko modernizacija kmetij s pomočjo visoke tehnologije privabila mlade nazaj na podeželje. "Ljudje imajo še vedno stereotipno predstavo o kmetovanju kot umazanem in težaškem delu, a zahvaljujoč mehanizaciji ni več tako," je prepričan.