Na verbalnio napad Severne Koreje se je Južna Koreja že odzvala in ga je označila za dejanje
Na verbalnio napad Severne Koreje se je Južna Koreja že odzvala in ga je označila za dejanje "brez primere". Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Barack Obama in Park Geun Hje
Barack Obama se je s Park Geun Hje dogovoril, da bodo zaradi naraščajočih napetosti vnovič razmislili o za leto 2015 načrtovani predaji pristojnosti ZDA nad južnokorejskimi silami v primeru napada na Južno Korejo. V Južni Koreji je trenutno 28.500 ameriških vojakov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Kar je Park Geun Hje storila ob Obamovem obisku, spominja na dejanje nespodobne deklice, ki goreče prosi svojega zvodnika, da nekoga pretepe, ali muhasto prostitutko, ki prosi svojega razkošnega moškega (zvodnika), da škoduje drugemu, sama pa mu nudi seks," je zapisal v sporočilu za javnosti Severnokorejski odbor za mirno združitev Koreje (CPRK).

Ameriški predsednik Barack Obama se je v okviru azijske turneje v petek mudil tudi v Seulu. Po pogovorih z južnokorejsko predsednico Park Geun Hje sta se strinjala, da bi bilo dobro razmisliti o novih sankcijah Severni Koreji, če bo ta še naprej izvajal jedrske poskuse.

Obračun
"Njene izjave so odraz njenih pravih barv zlobne lizunke in izdajalke, umazane ženske, ki je udobje za ZDA, in odvratne prostitutke, ki izdaja svoj narod," je zapisal CPRK. Dodali so, da je Obamov obisk v Seulu Severni Koreji le še eno znamenje, da morajo "z ZDA obračunati s silo, ne le s pogovori".

Pri uporabi besede "prostitutka" so namigovali na južnokorejske ženske, ki so bile med drugo svetovno vojno prisiljene v prostitucijo predvsem na Japonskem.

Brez primere
Odbor pa je v izjavi celo namignil, da bo Park umorjena, tako kot je bil njen oče, nekdanji južnokorejski diktator Park Čung Hje, "saj se geni ne spreminjajo".

Na verbalni napad Severne Koreje se je Južna Koreja že odzvala in ga je označila za dejanje "brez primere". "Če je Severni Koreji vsaj malo mar za ljudi ... potem mora ustaviti svoje nesmiselno ravnanje in stopiti na pot sodelovanja in skupne blaginje," je dejal seulski minister za poenotenje Kim Eui Do.

Brezbrižen Obama
Odbor je še zapisal, da je bil Obama "skrajno brezbrižen do žalosti Južnih Korejcev" glede nedavne nesreče trajekta Sewol, v kateri je umrlo okoli 300 ljudi, med njimi veliko otrok. "Če bi imel Obama vsaj malo etike in morale, bi moral svoj obisk preložiti ali odpovedati," je zapisal CPRK. Barack Obama je sicer kmalu po nesreči izrekel svoje sožalje Južni Koreji in državi ponudil pomoč pri reševanju. Severna Koreja je izrekla sožalje teden dni po nesreči, poroča Guardian.