Prvi samomorilski napad se je zgodil pred glavnim vhodom na železniško postajo v Volgogradu. Foto: EPA
Prvi samomorilski napad se je zgodil pred glavnim vhodom na železniško postajo v Volgogradu. Foto: EPA

Ruski Nacionalni protiteroristični odbor je dejal, da sta bila samomorilca Asker Samedov in Suleiman Magomedov člana teroristične skupine Bujnaksk, ki se imenuje po dagestanskem mestu.

Samomorilskima napadalcema v Volgogradu pa sta pri izvedbi pomagala brata Magomednabi in Tagir Batirov. Aretirali so ju v sredo v Dagestanu.

Prvi napad se je zgodil 28. decembra lani pred glavnim vhodom na železniško postajo v Volgogradu, ko je samomorilski napadalec ubil 18 ljudi. Le dan po tem pa se je na polnem trolejbusu razstrelil moški, umrlo je 16 ljudi.

Putin napovedal uničenje teroristov
Napad se je zgodil dober mesec pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju 7. februarja, zaradi česar je Rusija okrepila varnostne ukrepe, ruski predsednik Vladimir Putin pa je v novoletni poslanici napovedal uničenje teroristov.

"Dragi prijatelji, priklanjamo se žrtvam teh grozljivih dejanj terorizma. Prepričan sem, da se bomo nepopustljivo in vztrajno bojevali proti teroristom, dokler ne bodo dokončno uničeni," je dejal Putin.

V Volgogradu za dodatno varnost po napadih skrbi več kot 5.000 pripadnikov varnostnih sil, ki med drugim preverjajo promet in javna prevozna sredstva. Okrepljena je tudi varnost v Sočiju, kjer bo za nemoten potek OI skrbel tudi Nato s svojimi enotami.