Santorum se ne predaja kljub prednosti Romneyja. Foto: EPA
Santorum se ne predaja kljub prednosti Romneyja. Foto: EPA
ZDA
Vera je za južne volivce tako pomembna kot gospodarstvo. Foto: EPA

Zmaga nekdanjega senatorja iz Pensilvanije v osrčju konservativnega dela Amerike ni nobeno presenečenje, saj se je Santorum predstavljal kot pravi zagovornik tradicionalnih vrednot v primerjavi z nekdanjim guvernerjem Mittom Romneyjem, ki ga konservativni volivci kar ne morejo vzeti za svojega kandidata, saj mu očitajo, da je v svojih stališčih preveč zmeren in ga celo primerjajo s predsednikom Barackom Obamo.

Na zmago v južnih zveznih državah je računal tudi nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Gingrich, za katerega to verjetno pomeni slovo od upanja na predsedniško nominacijo, čeprav bi lahko še naprej ostal v tekmi, pri čemer bi z jemanjem glasov konservativcev mešal štrene predvsem Santorumu.

V Misisipiju je Santorum osvojil 33 odstotkov podpore, Gingrich 31 odstotkov, Romney 30 odstotkov in zvezni kongresnik Ron Paul štiri odstotke, medtem ko je v Alabami Santorum osvojil 35 odstotkov glasov, Gingrich in Romney po 29 odstotkov, Paul pa pet odstotkov.

Če so zadnje volitve zadale smrtni udarec kampanji Gingricha, pa za Romneyja poraza niti nista tako pomembna, saj ni nikoli računal na širšo podporo v na jugu ZDA.

Bodo kandidata določili na konvenciji?
Pred strankarskimi volitvami so ankete sicer napovedovale tesen boj med Santorumom, Gingrichem in Romneyjem. Kar tri četrtine volivcev je v anketah navedlo, da je za njih krščanska vera pomembna pri odločanju za kandidata. Južni volivci so tako pomembnost tega vprašanja postavili ob bok skrbi za gospodarstvo, ki sicer prevladuje med volivci v drugih delih države.

"Spet nam je uspelo," je svojim privržencem dejal Santorum in izrazil prepričanje, da bo osvojil nominacijo še pred nacionalno republikansko konvencijo, ki bo konec avgusta potekala v Tampi na Floridi.

Njegova računica je matematično skoraj nemogoča, saj ima Romney nekaj sto delegatskih glasov prednosti, vendar pa Santorum računa, da nasprotniku ne bo uspelo do konvencije zbrati potrebnih 1.444 glasov, kar bi pomenilo, da se bodo začela pogajanja, prerekanja, delitve in prestopi kandidatov, vse to pa je voda na mlin Obame, ki še vedno čaka na nasprotnika na novembrskih predsedniških volitvah.