Rick Santorum, za katerega volijo predvsem najkonservativnejše republikanske frakcije, se ne da. Foto: Reuters
Rick Santorum, za katerega volijo predvsem najkonservativnejše republikanske frakcije, se ne da. Foto: Reuters
Mitt Romney ostaja na poti, da osvoji republikansko nominacijo. Foto: Reuters

Kot je bilo pričakovano, je nekdanji guverner zanesljivo zmagal v "svojem" Massachusettsu, pa tudi v Idahu, Vermontu, Virginiji in na Aljaski.
Nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum je po drugi strani s tremi zmagami v Oklahomi in Tennesseeju ter zborovanjih v Severni Dakoti še pred koncem obračunov v desetih zveznih državah dokazal, da republikanci še ne bodo tako hitro izbrali nasprotnika demokratu Baracku Obami.

Nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich pa je pričakovano zmagal v domači Georgii.
Najtesneje je bilo v Ohiu, kjer je potekal oster boj med Romneyjem in Santorumom. Po skoraj 70 odstotkih preštetih glasov je bil v vodstvu Santorum z 38 proti 36 odstotkov. Nazadnje je šla zmaga za las Romneyju. Ohio je pomemben, ker doslej še noben republikanec ni osvojil Bele hiše brez Ohia, in tudi letos bo tako.

Zamudila rok prijave
V Virginiji sta tekmovala le Romney in teksaški kongresnik Ron Paul, ker sta Gingrich in Santorum zamudila rok za prijavo. Oba sta tako na svojem južnjaškem in konservativnem terenu zapravila lepo priložnost za osvojitev deleža od 49 delegatskih glasov, ki se v Virginiji kot tudi v drugih devetih državah delijo po proporcionalnih načelih. Vsaka država ima svoj sistem.

Torkove volitve in zborovanja bodo razdelili več kot 400 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke konec avgusta v Tampi na Floridi, kjer jih bo treba imeti za zmago najmanj 1.144.

Kot kažejo uvodni izidi, bo največji kos delegatske pogače odnesel Romney, ki je vodil že pred torkom, vendar pa si je Santorum več kot zaslužil, da še naprej ostane v tekmi.
Gingrich bi se moral kljub zmagi v Georgii in predtem v Južni Karolini počasi posloviti, saj je jasno, da konservativne glasove Romneyju jemlje Santorum. Nekonvencionalna Paulova kampanja pa pri republikancih nikoli ni imela možnosti za uspeh.