Val nočnih usmrtitev na zahodu Sao Paula se je končal z 19 mrtvimi in osmimi ranjenimi, kar je veliko tudi za eno najbolj nasilnih metropol sveta. Foto: Reuters
Val nočnih usmrtitev na zahodu Sao Paula se je končal z 19 mrtvimi in osmimi ranjenimi, kar je veliko tudi za eno najbolj nasilnih metropol sveta. Foto: Reuters
Policija pobija revne - grafit v Sao Paulu
"Policija pobija revne" se glasi grafit v Sao Paulu, ki razkriva umazano resnico malih vojn v favelah - številni ubiti so žrtve policijskega nasilja. Foto: Reuters

Priče strelskih napadov na različnih krajih so pripovedovale podobno zgodbo: zakrinkani oboroženci so z avtomobili zaprli pot žrtvam in nato začeli streljati. V nekaterih primerih so celo preverjali identiteto žrtev in jih spraševali, ali imajo kriminalno preteklost.

Število usmrčenih presenetilo tudi forenzika
Oblasti v Sao Paulu so že oblikovale posebno policijsko-preiskovalno enoto s 50 člani, saj sumijo, da gre za načrtne usmrtitve. Podobne napade so v preteklosti že izvajale največje kriminalne tolpe in tudi umazani policisti - eni v službi kriminala, drugi zaradi maščevanja in nemoči pravosodja.

19 ubitih v strelskih obračunih v eni noči je nenavadno visoka številka tudi za 20-milijonsko metropolo, ki je znana po nasilju. "Še nikoli nisem videl toliko ustreljenih ljudi čez noč," je za največji mestni časopis Folha de Sao Paulo priznal policijski forenzik. Devet napadov se je zgodilo v četrti Osasco, pri čemer je bilo v enem napadu ubitih osem ljudi. Dva napada sta se zgodila v sosednji četrti Barueri, še eden pa na skrajnem zahodu velemesta v četrti Itapevi.

Nov morilski pohod policistov?
Dnevnik Folha je odkrito namignil, da gre napade na kriminalce povezovati z dvema ubojema policistov v zadnjem času v omenjeni četrti Osasco, kar bi pomenilo, da so se nekateri policisti v slogu odredov smrti odločili maščevati smrt kolegov. Zlovešč dokaz, ki kaže v smer pripadnikov varnostnih sil, so naboji, ki so jih našli pri žrtvah nočnih umorov. Nekateri so bili ubiti s kalibrom 9 mm, ki ga značilno uporablja vojska, drugi s kalibrom 38, ki ga ima mestna policija.

Sao Paulo je letos že pretresel primer policijskih pobojev zunaj delovnika. Maja so aretirali policista in nekdanjega policista, ki sta organizirala morilski pohod na privržence nogometnega kluba Corinthians. Ob napadu na organizirano skupino navijačev je bilo ubitih osem ljudi, a bolj kot navijaško ozadje nasilja je bila izpostavljena tudi kriminalna povezanost navijačev s trgovino z mamili.