Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 16 glasov Ocenite to novico!
Sarkozyjeva taktika kljub Hollandovemu vodstvu ostaja nespremenjena in se ne pomika proti sredini. Foto: EPA
VIDEO
Sarkozy bi zaostril polit...

Dodaj v

Sarkozy: Francija ima preveč tujcev

Še naprej v vodstvu Francois Hollande
7. marec 2012 ob 07:26
Pariz - MMC RTV SLO

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je znova dvignil prah z besedami, da je v Franciji preveč tujcev in da sistem njihove integracije deluje čedalje slabše.

Sarkozy je v TV-soočenju zagovarjal svoj načrt okleščenja novih prišlekov v državo na polovico. Predsednik pravi, da bi bilo prisiljevanje sicer lahko za Francijo plus, a da mora biti ostreje nadzirano prek strožjih kvalifikacijskih pravil za pridobitev pravice do bivanja.

Sarkozy, čigar oče je bil madžarski priseljenec, je dejal še, da hoče omejiti podporo za nezaposlene priseljence, ki so v državi že deset let.

57-letni politik sicer pogosto razburja z izjavami na temo ras in priseljevanja. Leta 2005, tik pred pariškimi nemiri, je mlade prestopnike iz pariških predmestij označil za "racaille", kar v prevodu pomeni "sodrga".

Dvigovanje prahu
Kot predsednik je sprejel stroga nova pravila o priseljevanju, vključno z izjemno sporno deportacijo romskega prebivalstva.

In v torek je njegov premier Francois Fillon razburil muslimanske in judovske skupine z besedami, da je verski zakol živali "zastarel".

Sarkozy je po javnomnenjskih raziskavah sicer še vedno za kandidatom socialistov Francoisom Hollandom, na svojo stran pa skuša pritegniti tudi konservativne volivce skrajno desničarske Nacionalne fronte, ki jo vodi Marine le Pen. Le Penovi se na volitvah 22. aprila obeta tretje mesto.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ms-dante
# 07.03.2012 ob 08:09
Sarkozy ima sicer prav, v mestih je res katastrofa, sploh na jugu.
Ampak krivi so si sami. Ko so rabili severnoafričane, so jih pa z ladjami uvažali.
To so dvojna merila.
roccer
# 07.03.2012 ob 07:46
priseljenec proti priseljencem.....kreten!
Kazalo