Sarkozyjeva vlada je v preteklem mesecu iz države izgnala okoli tisoč romunskih in bolgarskih Romov. Foto: EPA
Sarkozyjeva vlada je v preteklem mesecu iz države izgnala okoli tisoč romunskih in bolgarskih Romov. Foto: EPA
protesti Francija Romi Sarkozy
Protestniki so se zbrali v več kot 130 mestih po vsej Franciji. Foto: EPA

71-letni Radulescu je izgone Romov iz Francije primerjal z izgoni, kakršne je izvajal maršal Antonescu, ki je Romunijo vodil med drugo svetovno vojno. Antonescu je leta 1942 iz Romunije v sovjetsko Pridnestrje izgnal 25.000 Romov. Pri tem jih je zaradi bolezni in lakote približno 11.000 umrlo.

"Sarkozy dela to, kar je počel Antonescu," je dejal Radulescu na letnem zborovanju Romov ob vznožju Karpatov. Ob tem je poudaril, da izgon Romov iz Francije ni pravičen, saj naj bi na stotine Romov plačevalo za "zločine manjšine". Romske voditelje je pozval, naj poskušajo ustaviti kriminal znotraj svojih skupnosti.

Francija je v okviru ukrepov proti kriminalu v zadnjih tednih v Romunijo in Bolgarijo izgnala okoli tisoč Romov, samo lani pa 11.000. Sarkozy je izjavil, da so romska naselja izvor tihotapljenja ljudi, izkoriščanja otrok in prostitucije. Mednarodna skupnost je ravnanje francoske vlade večinoma obsodila.

Protestniki: Francoska vlada poskuša preusmeriti pozornost
V soboto se je na ulicah Pariza in Francije zbralo več deset tisoč protestnikov, ki nasprotujejo politiki francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja do nedavne izselitve Romov in vprašanja priseljencev.

Nekateri protestniki so bili mnenja, da poskuša francoska vlada z etničnimi vprašanji med državljani netiti strasti, medtem ko je srž problema pravzaprav vse večja gospodarska kriza, v katero je zabredla Francija. Proteste sta podprli tudi opozicijska socialistična stranka in Konfederacija delavcev Francije (CGT), sicer drugi največji sindikat v državi.

Kljub vsemu pa po objavi nedavne raziskave javnega mnenja francosko vlado podpira 65 odstotkov ljudi, poroča BBC.