Ena izmed značilnosti muslimanskih žensk je zakrivanje telesa in glave. Foto: EPA
Ena izmed značilnosti muslimanskih žensk je zakrivanje telesa in glave. Foto: EPA
Savdijke ob obali
Savdijkam se mogoče le obetajo lepši časi, na kar kaže podatek, da se njihovo število na univerzah povečuje, potem ko jih je bilo leta 1960 med njimi pismenih le dva odstotka. Foto: EPA
Savdijka za volanom
Prizor, ki ga je le redko videti v Savdski Arabiji. Foto: EPA
Kralj Abdulah
Savdski kralj Abdulah je ob prihodu na oblast pred dvema letoma obljubil reforme, na katere pa bo verjetno treba še nekaj časa počakati. Foto: EPA

Stroga pravila šeriatskega prava imajo veliko prepovedi, največ za ženske, ki se med drugim ne smejo družiti z moškimi, ki niso njihovi sorodniki, ne morejo voziti avtomobilov, omejene pa imajo tudi možnosti za potovanja, delo in celo študij. Zaradi vsega tega so ženske prisiljene živeti zaprte v svojem osamljenem svetu, kjer je spopadanje z običajnimi družinskimi problemi ali mladostjo veliko težje, kot je v drugih družbah po svetu.

Bič za žrtev posilstva
Kakšen je odnos do žensk v savdski družbi, smo bili priča pred kratkim, ko je svetovno javnost razburil primer 19-letne Savdijke, ki jo je skupaj z nekdanjim fantom ugrabila skupina sedmih moških in ju skupinsko posilila. Sodišče jo je obsodilo na 200 udarcev z bičem, ker je imela stike z moškim, ki ni bil njen sorodnik. Po številnih pritiskih iz tujine jo je savdski kralj Abdulah ta teden oprostil, s čimer pa niso bili zadovoljni konservativni kleriki, ki sledijo vahabizmu, radikalni veji islama.

Ženske bolj obupane od moških
Čeprav islamsko pravo strogo prepoveduje samomor, pa pojav ni redek v savdski družbi, vendar ga je težko raziskovati, saj ga bolnišnice pogosto razložijo kot zlorabo zdravil. Če za večino držav po svetu velja, da je samomor pogostejši pri moških, kot pa pri ženskah, je študija raziskovalke Salve Al Hatib z Univerze kralja Sauda pokazala, da je v domovini islama položaj ravno obraten.

V eni redkih študij poskusov samomora lahko vidimo, da je bilo leta 2006 kar 96 primerov poskusov samomora pri ženskah v primerjavi z le štirimi poskusi pri moških. Po besedah Hatibove je bilo v bolnišnici, kjer je raziskovala, vsak mesec 11 primerov, ko so si ženske poskušale vzeti življenje. "Ženske prestajajo hude depresije zaradi družbenih pritiskov," pojasnuje raziskovalka. "Ločevanje med moškimi in ženskami znotraj družin veliko prispeva k pritiskom. Moški, ki se jih vzgaja v superiornosti do žensk, nanje večinoma gledajo zviška, za kar uporabljajo žaljiv odnos, da bi pokazali svojo moč."

Hatibova meni, da so poskusi samomora med Savdijkami bolj klic na pomoč kot pa resni nameni, da si vzamejo življenje. "Mnoge najstnice v Savdski Arabiji trpijo zaradi pomanjkanja komunikacije s svojimi starši. Noben ne prisluhne njihovim čustvenim, družbenim in celo študijskim problemom," pravi Hatibova.

Strah pred prisilnimi porokami
Eden izmed vidnejših vzrokov za depresije pri mladih ženskah je, da so številne prisiljene v poroke z moškimi, ki si jih v resnici ne želijo za svoje zakonske partnerje. Prostovoljna izbira zakonskega partnerja je "rezervirana" predvsem za ženske iz višjih slojev, medtem ko se morajo druge prepustiti usodi, ki jo večinoma določijo starši.

Zgovoren je primer, ki se ga spominja nekdanja uslužbenka bolnišnice v prestolnici Riad, kjer so imeli žensko v 20. letih, ki si je poskušala vzeti življenje, ker so jo starši prisilili v poroko z moškim, ki je dopolnil 70 let. Le nekaj mesecev po poroki si je poskušala prerezati žile na zapestju. Včasih nekateri starši nočejo prisiliti svoje hčerke v poroko, a nato popustijo pred drugimi sorodniki iz razširjene družine.

G. V.