Savdski kralj Abdulah je poklonil tri milijarde dolarjev libanonski vojski, da bi se ta okrepila. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Savdski kralj Abdulah je poklonil tri milijarde dolarjev libanonski vojski, da bi se ta okrepila. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Libanonska vojaka
Ranjenih v sirskem napadu ni bilo, ali je libanonska vojska zadela katerega izmed sirskih helikopterjev, pa ni znano. Foto: EPA

"Kralj bratskega kraljestva Savdske Arabije je ponudil radodarno in cenjeno pomoč v vrednosti treh milijard dolarjev libanonski vojski, da bo okrepila svoje zmogljivosti," je pojasnil v televizijskem govoru libanonski predsednik Michel Suleiman in dodal, da bo libanonska vojska orožje kupovala od Francije.

Zaradi vojne v Siriji so se znova zanetila medetnična trenja v Libanonu, kar je ohromilo tudi samo politično delovanje države, ki jo vodi šibka in neučinkovita prehodna vlada.

Strah pred novo državljansko vojno
Val nasilja in smrtonosnih napadov je sprožil strah, da bi v Libanonu lahko znova vzniknila državljanska vojna, zadnja se je končala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in je trajala kar 15 let. Tako je bil v petek v eksploziji avtomobila ubit višji predstavnik policije, po veroizpovedi sunit, ki je bil glasni kritik Sirije in libanonske šiitske militantne skupine Hezbolah.

Vojna v Siriji je namreč sprožila hud boj med Zalivskimi državami, ki so sponzorji sirskih upornikov in nasprotnikov Bašarja Al Asada, ter Iranom, ki podpira šiitski režim v Damasku.

Sirski predsednik za premirje
Al Asad je med drugim v zasebnem sporočilu papežu Frančišku zapisal, da je pripravljen na pogovore o premirju, o katerih bodo govorili na Mednarodni mirovni konferenci v Ženevi, a le pod pogojem, da Zalivske države prenehajo sponzorirati upornike.

"V sporočilu je bilo poudarjeno, da je za zaustavitev terorizma potrebna zaustavitev pomoči držav sirskim upornikom, ki jih zalagajo z orožjem, logistično pomočjo in urjenjem vojakov, pri tem pa je bilo poudarjeno, da to pomoč dajejo države, ki mejijo na Sirijo ter druge znane države na Bližnjem vzhodu in tudi širše," je zapisala sirska tiskovna agencija Sana.

Prvi vojaški odziv
Sicer pa se je Libanon prvič od začetka vojne v Siriji na sirski napad na svojem ozemlju odzval z vojaškimi sredstvi. Libanonska vojska je streljala na sirske vojaške helikopterje, saj so ti vstopili v njen zračni prostor in bombardirali Kirbet Davud blizu Arsala, mesta ob meji s Sirijo.

Sirska letala in helikopterji redno izvajajo napade na obmejnem območju z Libanonom, še posebej v bližini Arsala. Gre za večinsko sunitsko regijo, kjer večina podpira sirsko vstajo. V Arsal se je zateklo tudi več deset tisoč sirskih beguncev, ki so zbežali pred vojno, ki se je začela marca 2011 in v katerem je umrlo že več kot 126.000 ljudi.