Najef je naslednji v vrsti za krono. Foto: Reuters
Najef je naslednji v vrsti za krono. Foto: Reuters
Kralj Salman
Salman je oblast prevzel po smrti kralja Abdulaha. Foto: Reuters

Z dekretom je Salman s položaja prestolonaslednika umaknil svojega mlajšega polbrata, princa Mukrina bin Abdula Aziza. Kraljev 55-letni nečak Najef je z imenovanjem za prestolonaslednika postal prvi član druge generacije oziroma prvi vnuk ustanovitelja savdske monarhije, Abdula Aziza bin Sauda, ki se je približal kroni.

Kralj in njegova dva naslednika za krono so iz klana Al Sudajri, močne klike znotraj kraljeve družine, ki je z današnjim dekretom pridobila moč, potem ko je v času pokojnega kralja Abdulaha njen vpliv slabel.

Po poročanju uradne savdske tiskovne agencije SPA je bil 69-leti Mukrin s položaja prestolonaslednika odstavljen na lastno željo, zapustil pa je tudi položaj namestnika savdskega premierja, na katerega je bil imenovan Najef, ki ostaja notranji minister in vodja političnega ter varnostnega sveta.

Najef ima tesne odnose z ZDA, zato bodo njegovega imenovanja zagotovo veseli v Washingtonu. Znan je po svojem ostrem nastopu do džihadistov, saj je pred desetletjem vodil boj proti Al Kaidi, sam pa je za las preživel poskus atentata leta 2009, ki ga je izvedel samomorilski napadalec Al Kaide na Arabskem polotoku.

Kraljev sin, princ Mohamed, ki je v zgodnjih 30 letih, ostaja obrambni minister. Imenovan je bil januarja, zdaj pa vodi letalske napade arabske koalicije na položaje upornikov v Jemnu.

Stara generacija se poslavlja
Z odstavitvijo Mukrina iz vlade odhaja eden izmed zadnjih visokih funkcionarjev iz obdobja kralja Abdulaha, ki je umrl 23. januarja, nato pa ga je nasledil zdajšnji kralj Salman, ki je star 79 let. Mukrin je bil zaupnik kralja Abdulaha. Gre pa za prvi primer v tej konservativni kraljevini, da je bil prestolonaslednik odstavljen s položaja.

Kralj Salman je z dekretom danes odstavil tudi zunanjega ministra z najdaljšim stažem na svetu, princa Sauda Al Faisala, ki je bil savdski zunanji minister od leta 1975. Odstavili so ga na njegovo prošnjo zaradi zdravja, postal pa je kraljev svetovalec in poseben odposlanec ter nadzornik nad zunanjimi zadevami.

Za zunanjega ministra je kralj imenoval savdskega veleposlanika v ZDA Abdela Al Džubeirja. Gre za redko imenovanje, saj so zunanji ministri običajno člani vladajoče kraljeve družine.

V drugem pomembnejšem preoblikovanju vlade od nastopa položaja je kralj Salman imenoval tudi novega ministra za zdravje. Na položaj je imenoval predsednika naftnega giganta Saudi Aramco, Halida Al Faliha.

Ali Al Naimi ostaja minister za nafto, dozdajšnji minister za delo Adel Fakieh pa je postal minister za gospodarstvo in načrtovanje.

Kralj Salman je s preoblikovanjem vlade prekinil obdobje svojega predhodnika. Od prevzema krone sicer izvaja odločnejšo zunanjo politiko, s katero želi izpodriniti regionalnega tekmeca Iran. S tokratnimi imenovanji je ta trend še okrepil.