Raymond Valey je v Indiji zaradi pedofilije iskana oseba že 18 let. Foto: MMC RTV SLO
Raymond Valey je v Indiji zaradi pedofilije iskana oseba že 18 let. Foto: MMC RTV SLO

Visoko sodišče v Londonu bo 10. oktobra odločalo o izročitvi britanskega državljana Raymonda Varleyja Indiji, kjer bi mu sodili zaradi sodelovanja v mednarodni pedofilski mreži, prek katere naj bi v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja sodeloval v zlorabah otrok v indijski sirotišnici v Goi, piše The Times of India.

Varley, ki je bil učitelj v Halifaxu, je v Indiji obtožen, da je med letoma 1980 in 1990 podkupoval vodjo sirotišnice Gurukul, da je v zameno za to lahko spolno zlorabljal in mučil več kot 150 dečkov in deklic. Na sled so mu prišli po tem, ko so v hišni preiskavi Freddiea Peatsa našli 2.305 opolzkih fotografij. Na eni fotografiji je nag deček, ki ima s trakom zakrite oči in je privezan na steno, v testise pa mu vbrizgavajo drogo. Glede na dokumente, ki jih ima sodišče, so otroci s fotografij prepoznali enega izmed tujcev, ki so ga poznali po imenu 'Raymond s Tajske'. Med obtožbami, ki bremenijo Varleya, je tudi spolna zloraba dveh dečkov. Varley je sicer zanikal obtožbe, piše The Independent.


S slovenske policije so sporočili, da do zdaj opravljenem preverjanju slovenska policija omenjene osebe ni obravnavala oziroma zaznala, niti ni v zvezi z njo potekala kakršna koli izmenjava podatkov v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja med slovensko policijo in policijami iz drugih držav.


Spremenil si je ime ...

V pedofilskem sojenju v Indiji, ki je pretresel državo, je bilo obtoženih sedem vpletenih, obsojeni pa trije tuji državljani. Med obsojenimi je tudi idejni vodja pedofilske mreže Oče Fredi (Father Freddy), ki je vodil sirotišnico, iz katere so otroke pošiljali v letovišča in hotele, v katerih so bili turisti. Štirje med obtoženimi, med njimi tudi Varley, so iz Indije še pred izrekom obsodbe pobegnili.

... in pobegnil tudi v Slovenijo
Po pobegu si je Varley (66) spremenil ime v Martina Ashleya in se kot ubežnik skrival v Mehiki, Sloveniji in na Tajskem, od koder so ga leta 2012 deportirali v Veliko Britanijo, piše omenjeni medij. Tam so ga zaradi spolnih prekrškov večkrat aretirali in obsodili spolnega prestopništva. Ob zahtevi Indije o njegovi izročitvi je bil znova aretiran, a so ga ob plačilu varščine izpustili na prostost, kjer ima omejeno gibanje, saj se mora izogibati otroških igrišč in mest, kjer so otroci.

Zdravnik potrdil demenco
Indijske oblasti so izrazile bes nad odločitvijo britanskega sodišča, ki je razsodilo Varleyju v korist, ko je ta predložil zdravstveno potrdilo o tem, da trpi za demenco.Tožilci in preiskovalci so bili deležni kritik aktivistov, da niso dovolj pritisnili na sodišče, da bi Varleyja pregleda še neodvisni zdravnik.

"Več kot očitno je, da bi lahko svojo domačo nalogo opravili bolje. Varley je dobil zdravniško potrdilo svojega izbranega zdravnika," je pojasnil Bharti Patel, vodja organizacije ECPAT-UK, ki nadzira postopke zlorab otrok.

Tožilci so medtem napovedali, da bodo v naslednjih 21 dnevih vložili pritožbo, v kateri bodo utemeljili, zakaj je tako pomembno, da zdravstveno stanje Valeyja preveri neodvisni zdravnik.

Nevzdržne razmere v zaporu
Varleyjevi odvetniki so šli celo tako daleč, da so s postopkom na sodišču zavlačevali, rekoč, da obtoženi zaporne kazni ne more odsedeti v zaporu v Goi, saj da so tam neznosne razmere. Nato je nekdanji britanski inšpektor celo odšel na ogled zaporov v Goi in presodil, da Valeyu ne bi bile kršene osnovne človekove pravice, če bi zaporno kazen prestajal tam.

Varley je zagrozil sodišču, da bo raje storil samomor, kot da bi ga izročili Indiji. A na koncu je bila ravno zdravniška ocena tista, zaradi katere je sodišče odločilo v njegovo korist. Nadaljevanje sojenja bo 10. oktobra.