Berlusconi in njegovi zavezniki trdijo, da zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti. Foto: EPA
Berlusconi in njegovi zavezniki trdijo, da zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti. Foto: EPA

Podlaga za glasovanje je lani sprejeti protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, ki so pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.

Parlamentarna komisija, pristojna za vprašanja imunitete, se je že izrekla za njegovo izključitev iz senata, a mora o tem dokončno glasovati še celoten senat. Kdaj bo potekalo glasovanje, še ni znano. Ima pa senat dnevni red razprav načrtovan vse do 22. novembra, zato ni pričakovati, da bi glasovanje potekalo pred tem datumom.

Prestopa Naprej, Italija v opozicijo?
Medijski mogotec je pred kratkim razdrl lastno stransko Ljudstvo svobode (PDL), ki so jo pretresali hudi spori. Stranko je tako preimenoval v Naprej, Italija - gre za ime nekdanje Berlusconijeve stranke, ustanovljene leta 1994, s katero je vstopil na italijansko politično prizorišče.

Berlusconi naj bi sicer še razmišljal, ali naj s svojo novo skupino prestopi v opozicijske vrste. S tem bi dokončno prekinil zavezništvo s svojo "desno roko", sekretarjem PDL-ja Angelinom Alfanom, sicer notranjim ministrom, ki želi še naprej podpirati vlado Enrica Lette skupaj s petimi ministri PDL-ja.