Vse razsežnosti potresa še niso znane. Foto: EPA
Vse razsežnosti potresa še niso znane. Foto: EPA

Epicentri štirih močnejših potresov, ki so dosegali magnitudo 5, so bili 15 kilometrov od mesta Džiliang v provinci Junan na meji s provinco Guidžou na jugozahodu Kitajske. Izvor vseh potresov je bil 10 km pod površjem.

Porušenih ali poškodovanih 20 tisoč stavb
Potresi so si sledili med 11. in 13. uro oz. na vrhuncu delovnega dne. Ljudje so bežali iz stavb na ulice, promet se je ustavil, prekinjena oz. močno otežena je komunikacija z najhuje prizadetimi okrožji.

Sprva je državna novičarska agencija Xinhua poročala 'le' o petih žrtvah, nato pa se je začelo tragično število vzpenjati. Ob več kot 60 mrtvih je več deset ljudi resneje ranjenih. Obstaja resna bojazen, da bo končno število žrtev veliko višje.

Seizmološki urad v Junanu je poročal tudi o zemeljskih plazovih, prekinjeni dobavi električne energije in pitne vode ter o prvi oceni, da je uničenih ali poškodovanih kar 20 tisoč domov.

Boleč spomin na sečuanski potres
Po poročanju kitajskega urada za potrese so tresenje tal občutili tudi v sosednji provinci Sečuan, ki se z grozo spominja potresa maja 2008. Takratni potres magnitude 7,9 je povzročil obširno uničenje in zahteval več kot 69 tisoč življenj.