Odločitve Pjongjanga imajo ZDA in Južna Koreja za provokacije. Foto: EPA
Odločitve Pjongjanga imajo ZDA in Južna Koreja za provokacije. Foto: EPA
Severna Koreja pa kot provokacije vidi pogoste vojaške vaje Južne Koreje in ZDA. Foto: EPA

Ni redko, da Severna Koreja izstreli rakete kratkega dometa, a južnokorejsko obrambno ministrstvo ni želelo špekulirati, ali so današnje izstrelitve test ali del vojaških vaj. Rakete so sicer padle v Japonsko morje.

Južnokorejsko ministrstvo je še sporočilo, da je Južna Koreja poostrila nadzor in je v visoki pripravljenosti. Medtem je tudi Japonska potrdila, da je zaznala izstrelitve, a da ni nobena raketa padla v japonske ozemeljske vode.

Pjongjang izvaja redne izstrelitve raket Scud, ki lahko dosežejo tarče v Južni Koreji. Lanskega decembra je izvedel uspešno izstrelitev rakete dolgega dometa, severnokorejske oblasti pa so sporočile, da so v orbito poslale vremenski satelit.

ZDA in njene zaveznice so takratno izstrelitev obsodile in jo označile za test tehnologije, ki bi lahko nekoč omogočila izstrelitev raket z jedrsko konico.

Provokacije le z ene strani?
Medtem ko ZDA in Južna Koreja severnokorejske izstrelitve označujejo za provokacije, pa takšni očitki letijo tudi v drugi smeri. Južna Koreja in ZDA so ta teden izvedle skupne dvodnevne vojaške vaje na morju, ki jih je Pjongjang označil za "objestno provokacijo" in priprave na vojno.

Marca in aprila pa sta obe zaveznici izvedli še obsežne vojaške vaje, v katerih je sodelovalo več kot 10.000 ameriških in še več južnokorejskih vojakov. Vaje, ki so potekale na kopnem, vodi in v zraku, so močno razjezile Pjongjang.