Pjongjang je raketi musudan predstavil na vojaški paradi leta 2010. Preizkusili ju še niso. Foto: EPA
Pjongjang je raketi musudan predstavil na vojaški paradi leta 2010. Preizkusili ju še niso. Foto: EPA

Kot je ob sklicevanju na svoje vire pri ameriški administraciji poročala ameriška televizijska mreža CNN, se je Pjongjang odločil umakniti dve raketi tipa musudan, ki naj bi bili na izletišču pripravljeni za takojšnje testiranje. Musdan je enostopenjska raketa, ki temelji na ruski tehonologiji, doseg pa naj bi imela od 2.500 do 4.000 kilometrov. Severna Koreja tega tipa rakete, ki ga je predstavila na vojaški paradi leta 2010, še ni preizkusila.

Tudi južnokorejska tiskovna agencija Jonhap je poročala, da je Pjongjang zmanjšal stopnjo najvišje vojaške pripravljenosti in premaknil raketi. Kam so jih umaknili, ni znano.

Za slavje še prezgodaj
Če bi Severna Koreja izstrelila omenjeni raketi, bi se položaj na Korejskem polotoku lahko zapletel do te mere, da ne bi bila izključena niti uporaba jedrskega orožja, a se strasti, kot vse kaže, le malce ohlajajo. V Washingtonu so umik raket označili kot pomemben korak k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku ter kot gesto dobre volje pred vrhom med ZDA in Južno Korejo v Washingtonu, a kljub temu opozarjajo, da je Severna Koreja precej nepredvidljiva in da še ni čas za slavje.

Ameriški predsednik Barack Obama bo sprejel južnokorejsko predsednico Park Geun Hje, s katero naj bi govorila prav o napetostih na Korejskem polotoku in o severnokorejskem jedrskem programu, potrdila pa naj bi tudi močno zavezništvo med državama. Parkova bo v sredo nagovorila tudi ameriški kongres.

Od februarja dalje vse bolj napeto
Razmere na Korejskem polotoku so se začele zaostrovati februarja letos, ko je Severna Koreja izvedla svoj tretji jedrski poskus. Pjongjang je nato doletela zaostritev sankcij Združenih narodov, na kar se je Pjongjang odzval z grožnjami z napadom na Južno Korejo in njihove ameriške zaveznike in z odpovedjo premirju iz leta 1953, ki je končalo vojno med sosedama. Severno Korejo so ujezile tudi skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki pa so se končale prejšnji teden.