Vse kaže, da je ena večjih severnokorejskih raket ponaredek. Foto: EPA
Vse kaže, da je ena večjih severnokorejskih raket ponaredek. Foto: EPA
Raketa KN-08
Rakete naj ne bi ustrezale izstreliščni mobilni postaji. Foto: Reuters

Ob stoletnici rojstva ustanovitelja komunistične trdnjave Kim Il Sunga so severnokorejske oblasti 15. aprila v Pjongjangu predstavile rakete tipa KN-08, ki so jih namestili na največja mobilna izstrelišča raket, kar so jih kadar koli razkrili svetu.

Kljub neuspešnemu poskusu izstrelitve severnokorejskega satelita le nekaj dni prej so se tamkajšnji vojaški voditelji večkrat pohvalili o vojaški moči in med drugim izjavljali, da je njihova država sposobna "z enim udarcem" izbrisati ZDA z obličja Zemlje, medtem ko bi lahko s "posebnimi akcijami" južnokorejsko prestolnico Seul uničili v nekaj minutah.

Bojevite besede iz Pjongjanga in razkazovanje raket, ki so na prvi pogled delovale kot nove in dolgega dosega, so v mednarodni skupnosti povzročile razburjenje in zaskrbljenost, še posebej ob nepredvidljivem režimu, kot je severnokorejski.

Slab poskus imitacije
Po temeljiti analizi fotografij pa so vojaški strokovnjaki ugotovili, da so bile predstavljene rakete zelo slab poskus imitacije tega tipa smrtonosnega orožja in ne preveč prepričljive.

"Ni dvoma, da so bile te rakete le modeli," sta ugotovila Markus Schiller in Robert Schmucker z nemškega inštituta Schmucker Technologie.

Po njunem mnenju so rakete sestavljene iz komponent na tekoče in trdo gorivo, ki skupaj ne bi mogle nikoli leteti. Valoviti okvir na raketi tudi nakazuje, da je uporabljena kovina pretanka, da bi lahko prenesla letenje.

Poleg tega so se rakete malo razlikovale, čeprav naj bi bile vse iste izdelave, ustrezale pa niso niti izstrelišču, na katerem so bile nameščene.

"Ni znano, ali so bile rakete oblikovane na tak način, da zmedejo tuje analitike, ali pa so oblikovalci opravili le nemarno delo," sta poudarila strokovnjaka, ki sta analize na področju raket pripravljala tudi za zvezo Nato.