To je že drugi raketni preizkus v tem tednu. Foto: EPA
To je že drugi raketni preizkus v tem tednu. Foto: EPA

Kot je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA, ima nova protiletalska raketa "izjemne bojne zmogljivosti". Raketa se ponaša z dvema krmiloma in drugimi novimi tehnologijami.

Severnokorejski režim je septembra izvedel več preizkusov raket, med drugim vodene rakete dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega. V torek so izstrelili raketo kratkega dosega, za katero japonsko obrambno ministrstvo trdi, da je v resnici šlo za nadzvočno balistično raketo.

Raketni preizkusi Pjongjanga so sprožili obsodbe v mednarodni skupnosti. Varnostni svet ZN-a bi moral o tem na pobudo ZDA, Velike Britanije in Francije razpravljati v četrtek, a sta Rusija in Kitajska zahtevali preložitev na danes, da bi imeli več časa za proučitev razmer.

ZDA so v sredo sporočile, da so odprte za pogajanja s Severno Korejo in da niso sovražne do države. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je ponudbo označil za majhno zvijačo in administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna obtožil sovražne politike do Severne Koreje.