Čiščenje ulic je v teh dneh zaradi mraza za številne Američane težaško opravilo. Foto: EPA
Čiščenje ulic je v teh dneh zaradi mraza za številne Američane težaško opravilo. Foto: EPA
ZDA zajel močan snežni vihar

Kot poročajo ameriški mediji, je v Philadelphii umrl delavec, potem ko je nanj padel ogromen kup soli, pripravljen za posipanje cest, v New Yorku pa je zaradi mraza umrla ženska z alzheimerjevo boleznijo, ki je tavala po mestu. Več ljudi je umrlo tudi v prometnih nesrečah v zveznih državah Michigan, Kentucky, Indiana in Illinois.

V nekaterih predelih je zapadlo do 60 cm snega, veliko snega pa so deležni tudi prebivalci New Yorka in Washingtona. Po napovedih zvezne meteorološke službe naj bi snežilo še do danes zvečer po lokalnem času.

Newyorško letališče JFK so dopoldne začasno zaprli zaradi čiščenja pristajalno-vzletne steze, zaprte pa so tudi javne šole. Oblasti v zveznih državah New York in New Jersey so razglasile izredno stanje. Tokratni snežni metež, imenovan Herkul, je prvi preizkus za novega newyorškega župana Billa de Blasia, ki je na položaju nasledil Michaela Bloomberga. Po de Blasiovih besedah newyorške ulice čisti okoli 1.700 snežnih plugov in 450 trosilcev soli. "Narediti moramo, kar je treba, o tem ni debate," je bil odločen novopečeni župan.

Rekorda snežne odeje ne bo
Zaradi vremena so že odpovedali več kot 4.000 letalskih poletov. Kljub napovedanemu obilnemu sneženju pa snežna odeja ne bo dosegla debeline iz lanskega februarja, ko je zapadel kar meter snega, so za ameriško televizijo CNN napovedali vremenoslovci.

Neprijetnosti bosta povzročala še silovit veter in hud mraz. V New Yorku so temperature zelo nizke, izmerili naj bi minus 25 stopinj Celzija, čez dan pa naj bi temperature ostale pod minus 7 stopinjami Celzija. V Quebecu v Kanadi so danes izmerili minus 38 stopinj Celzija, v Torontu minus 29. Hladni val bi se lahko razširil celo do severa Floride, kjer bi se temperature prav tako lahko spustile pod ničlo. Pričakovati je tudi obsežne izpade elektrike.

ZDA zajel močan snežni vihar