Vojna v Siriji je od marca 2011 zahtevala že 260.000 smrtnih žrtev. Mirovna pogajanja naj bi trajala šest mesecev, gre pa zgolj za predvidevanja. Foto: Reuters
Vojna v Siriji je od marca 2011 zahtevala že 260.000 smrtnih žrtev. Mirovna pogajanja naj bi trajala šest mesecev, gre pa zgolj za predvidevanja. Foto: Reuters

Delegacija zavezništva, ki ga podpira Savdska Arabija, je v Ženevo prispela iz Riada, kjer so štiri dni sestankovali člani opozicijske pogajalske skupine in se pogovarjali o sodelovanju na mirovnih pogajanjih.

V petek zvečer je opozicijsko zavezništvo popustilo pod zahodnimi in savdskimi pritiski, naj se vendarle udeleži pogajanj. Ameriški zunanji minister John Kerry je pozdravil odločitev opozicijskega zavezništva, potezo pa je pohvalilo tudi savdsko zunanje ministrstvo.

V Ženevo je opozicija tako poslala 17 pogajalcev in 25 spremljevalcev. Spomnimo, opozicija je kot pogoj za udeležbo na pogovorih zahtevala ustavitev bombardiranja civilnih predelov in zapore sirskih mest. Zdaj so to njeni pogoji za neposredna pogajanja.

Pogajanja bodo posredna
Tako naj bi zdaj pogajanja potekala po posrednikih. 16-članska delegacija sirske vlade je že v petek prispela v Ženevo in se udeležila preliminarnih pogovorov s posebnim odposlancem Združenih narodov za Sirijo Steffanom de Misturo.

Po besedah de Misture naj bi mirovni pogovori trajali šest mesecev. Končali naj bi državljansko vojno in ponudili mirno rešitev za končanje konflikta. Novembra lani sprejeti načrti t. i. mednarodne skupnosti za politično rešitev sirskega konflikta predvidevajo, da bodo pogovori odprli pot do vzpostavitve prehodne vlade, v 18 mesecih pa naj bi potekale volitve pod nadzorom Združenih narodov.