Sirski Kurdi s svojo politiko in vojskovanjem dejansko predstavljajo tretji blok v sirski vojni. Zaradi medsebojnega premirja vlada v Damasku podpira kurdsko vključitev v Ženevo, medtem ko v Riadu poenotena opozicija nasprotuje Kurdom. Foto: Reuters
Sirski Kurdi s svojo politiko in vojskovanjem dejansko predstavljajo tretji blok v sirski vojni. Zaradi medsebojnega premirja vlada v Damasku podpira kurdsko vključitev v Ženevo, medtem ko v Riadu poenotena opozicija nasprotuje Kurdom. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški zunanji minister John Kerry
Po sestanku Lavrov-Kerry v Zürichu bo že jasneje, ali se bo mirovna konferenca v Ženevi v ponedeljek res začela. Foto: Reuters
YPG - vojaške sile sirskih Kurdov pri jezu Tišrin
Kurdske in zavezniške sile obvladujejo petino Sirije in se uspešno borijo proti IS-ju, pri čemer uživajo neposredno vojaško podporo ZDA in politično naklonjenost Rusije. Foto: Reuters

Vodja sirskega opozicijskega sveta, ki se je oblikoval decembra na opozicijsko-uporniški konferenci v Riadu, je potrdil nesoglasja in zagrozil, da se v ponedeljek ne bodo udeležili začetka pogajanj, če bodo v Ženevi kot tretja stran nastopili sirski Kurdi. Vodja sveta Riad Hidžab je obtožil Rusijo spodkopavanja pogajanj z zahtevo, da kot enakovreden partner na pogovorih za končanje in razrešitev sirske vojne nastopa še tretja stran.

Vključitev še tretjega bloka v pogovore
Rusija nasprotuje udeležbi skupin, kot je islamistična Ahrar Al Šam, po drugi strani pa zahteva, da se v Ženevo uradno povabi tudi Sirski demokratični kongres, politično koalicijo, ki jo je okoli sebe zbrala vodilna stranka sirskih Kurdov PYD. Ta vodi hkrati tako politično revolucijo na kurdskih ozemljih na severu Sirije kot tudi vojaško uspešen boj, kjer sile YPG/YPJ oz. vojaška koalicija Sirskih demokratičnih sil (SDF) vztrajno napreduje in zavzema ozemlje, ki ga nadzoruje samooklicani kalifat Islamska država.

Prokurdske sile tako nadzorujejo že okoli 20 odstotkov Sirije, pri tem pa se neizprosno bojujejo proti IS-ju, medtem ko z režimskimi silami že tri leta vzdržujejo nelagodno premirje. Sočasno pa se Kurdi tudi odločno branijo in občasno spopadajo s salafističnimi uporniki, ki prevladujejo na severu Sirije. Zadnje tedne se je tako v okolici Afrina in kurdske četrti Šejk Masud v Alepu razvila odprta vojna med koalicijskim SDF-jem na eni strani ter Fronto Nusro (sirska Al Kaida) in Arar aš Šamom (največjo uporniško skupino na severu) na drugi strani.

Davutoglu: "PYD ni prava opozicija"
"PYD ni prava opozicija. Rusija pa vztraja. Lahko so na strani režima, na opozicijski strani pa zagotovo ne,"
je v torek dejal turški premier Ahmet Davutoglu. Turčija je zaradi lastne protikurdske politike najodločnejši nasprotnik vključevanja Kurdov v politično rešitev Sirije. Hkrati Turčija velja za ključnega zaveznika uporniških skupin, zlasti na severu države.

Rusi so tako predlagali, da bi Kurdi in z njimi povezane politične sile (večinoma levičarske in sekularne skupine) na pogovorih v Ženevi predstavljali drugo opozicijsko stran. Sirski Kurdi tako uživajo politično podporo, da dobijo svoj viden delež pri reševanju sirskega konflikta, hkrati pa ZDA intenzivno vojaško sodelujejo in skrbijo za zračno podporo prokurdskim silam.

ZN sploh še ni razposlal vabil
Združeni narodi,
ki bodo nadzorovali potek pogovorov, tako sploh še ni poslal uradnih vabil za Ženevo, dokler vpletene sile ne rešijo vprašanja ali bodo sirski Kurdi sploh sedeli za pogajalsko mizo in na kateri strani: vladni, opozicijski ali samostojni.

Katere skupine bodo označene za teroristične?
Večina opazovalcev je predtem ocenjevala, da bo glavni kamen spotike seznam terorističnih skupin, ki ne smejo sodelovati v pogajanjih niti pri nadaljnjem reševanju in delitvi oblasti v Siriji. Soglasno sta bila izločeni Islamska država in Fronta Nusra, medtem se za status drugih skrajnih salafističnih skupin in raznoraznih šiitskih milic na strani režima vpleteni še prepirajo.

Predsednik opozicijskega-uporniškega sveta Riad Hidžap je tudi poudaril, da se ne nameravajo začeti pogajati, dokler prebivalstvo na uporniških ozemljih umira pod bombami ruskega in sirskega letalstva, hkrati pa vladne sile ovirajo dostavljanje pomoči do obkoljenih mest in vasi po Siriji. Hidžap je tudi potrdil, da bo v delegaciji Mohamed Alauš, bratranec za božič ubitega šejka Vojske islama, prevladujoče uporniške skupine v Damasku in njegovi okolici.

V sirski vojni je umrlo okoli četrt milijona ljudi, 12 milijonov Sircev pa je moralo zapustiti domove, posledično pa se je sprožila begunska kriza, ki jo močno občuti Evropska unija in s tem tudi Slovenija.

Lavrov in Kerry rešujeta začetek pogovorov
Zunanja ministra Rusije in ZDA, Sergej Lavrov in John Kerry, sta se danes srečala v Zürichu na pogovorih o sirski in ukrajinski krizi. "Bomo videli," se je glasil odgovor Lavrova na vprašnje, ali se bodo pogajanja začela takrat, kot je predvideno. Kerry zadeve ni želel komentiral, v torek pa je njegov tiskovni predstavnik dal vedeti, da pred začetkom pogovorov ostaja še veliko dela.