Mesto Jabrud je popolnoma opustošeno. Foto: Reuters
Mesto Jabrud je popolnoma opustošeno. Foto: Reuters

Sirske vladne sile in libanonski zavezniki iz gibanja Hezbolah, ki podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, so mesto Jabrud oblegali več tednov, prevzem nadzora nad mestom pa jim je bil v velikem interesu, saj mesto stoji na pomembni prometni poti, ki povezuje Damask in mesto Homs. Posnetki sirske televizije so pokazali množice sirskih vojakov, ki so korakali skozi sicer popolnoma zapuščeno mesto, sirski mediji pa so poročali, da so vladne sile zajele ali ubile številne upornike.

Vladne sile so novembra lani začele z ofenzivo, s katero so želele upornike pregnati z gorovja Kualamun v bližini meje z Libanonom. Tako so počasi prevzemali nadzor nad mesti Kara, Deir Atija in Nabak, kot zadnji pa je padel še Jabrud, ki so ga vsa tri leta spopadov v Siriji nadzorovale opozicijske sile.

"Zlomili smo teroristično skupino in tako nadaljujemo uspehe sirske vojske," je v nedeljo povedal neimenovan predstavnik vojske. "S tem smo sklenili pomemben krog pri zagotavljanju varnosti mejnih območij med Sirijo in Libanonom in sprostili prometne poti," je še dejal.

Nekateri opozicijski viri medtem trdijo, da vlada še ne nadzira celotnega mesta in da so nekateri uporniki še vedno v mestu in so se pripravljeni bojevati do smrti.

V povračilnem napadu umrla dva predstavnika Hezbolaha
Medtem je v libanonski dolini Beka, v bližini meje s Sirijo, eksplodiral avtomobil bomba, kjer sta umrla dva pripadnika Hezbolaha. Odgovornost za napad je prevzela libanonska skupina Al Nusra Front, ki je na omrežju Twitter objavila izjavo, da je bil napad odgovor na "hvalisanje Hezbolaha zaradi posilstva Jabruda".