Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige je nezadovoljen zaradi počasnosti napredka v pogajanjih. Foto: EPA
Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige je nezadovoljen zaradi počasnosti napredka v pogajanjih. Foto: EPA
Humanitarne organizacije so iz Homsa odpeljale okoli 1.200 ljudi, številnim pa so dostavili nujno potrebno pomoč. Foto: EPA
Medtem ko politiki za mizo ne najdejo poti za mirno reševanje konflikta, skušajo številni prebivalci Homsa najti pot do boljšega življenja zunaj mesta. Foto: EPA

"Vse pozivam, naj se podvizajo - z izjemo tistih, ki pobijajo ljudi," je po pogovorih dejal posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Lakhdar Brahimi, ki je zaradi počasnosti procesa nezadovoljen. Po njegovih besedah si sirski ljudje želijo, da se "ta nočna mora čim prej konča".

Ob tem je Lakhdar spomnil, da sta strani zgolj za evakuacijo nekaj sto ljudi iz obleganega Homsa in dobavo hrane v mesto potrebovali šest mesecev. Pogovori se ne smejo nadaljevati s tako počasnim tempom, je opozoril. Da pogajanja potekajo (pre)počasi, je potrdil tudi tiskovni predstavnik opozicije Luaj Al Safi.

Delegacija režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada ob tem še naprej zavrača pogovore o oblikovanju prehodne sirske vlade, saj vztraja, da je treba najprej nasloviti vprašanje terorizma. Ob tem naj bi vladni pogajalci trdili tudi, da za pogovore o prehodni vladi nimajo pooblastil Damaska.

Evakuacija prekinjena
Medtem se nadaljuje operacija evakuacije in dostave pomoči v Homs, ki so ga več kot leto dni pretresali hudi spopadi. V petek se je začelo tridnevno premirje, ki pa so ga potem podaljšali še za tri dni, da bi lahko humanitarne organizacije pomagale čim več ljudem. Do zdaj so iz mesta evakuirali okoli 1.200 ljudi, cilj humanitarnih delavcev pa je na varno odpeljati 3.000 prebivalcev.

Po besedah guvernerja province Homs Talala Barazija so evakuacijo civilistov popoldne začasno prekinili zaradi "logističnih in tehničnih težav". Za kakšne težave gre, ni pojasnil, je pa dodal, da se bo akcija nadaljevala v torek.

Oblasti pridržale moške in dečke iz Homsa
Kot poroča Reuters, so humanitarni delavci zaskrbljeni, ker so sirske oblasti po evakuaciji iz Homsa pridržale 336 moških, starih od 15 do 55 let. Po besedah guvernerja Talala Barazija so 111 moških po zaslišanju izpustili, več kot 190 pa jih je še vedno v pridržanju.

V ZN-ovem uradu visokega komisarja za človekove pravice so "globoko zaskrbljeni", da so oblasti zajele moške, potem ko so jih evakuirali iz 18 mesecev obleganega mesta. "Ključno je, da ne bodo poškodovani," je dejal tiskovni predstavnik visokega komisarja za človekove pravice Rupert Colville.

Oblasti so pridržane moške in dečke namestile v opuščeni šoli. "Spremljamo položaj. Vsekakor spremljamo število pridržanih in kdo je tam," je dejala tiskovna predstavnica visokega komisarja za begunce (UNCHR) Melissa Fleming.

Prvotni petkov dogovor je evakuacijo predvidel le za ženske, otroke in moške, starejše od 55 let, pozneje pa je Barazi dejal, da lahko mesto zapusti kdor koli, pri čemer pa bodo moške zaslišali in sprožili "sodni proces".

Brahimi tudi s predstavnikoma ZDA in Rusije
Brahimi se bo v petek v Ženevi srečal z namestnikom ruskega zunanjega ministra Genadijem Gatilovom in ameriško državno podsekretarko Wendy Sherman. ZDA na strani sirske opozicije in Rusija, ki podpira Al Asada, so sicer odigrale ključno vlogo v pripravi mirovne konference.

Rusija je opozorila, da je novi osnutek humanitarne resolucije ZN-a o Siriji nesprejemljiv, saj je zelo enostranski. Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova novi osnutek odgovornost za rešitev razmer prelaga zgolj na vlado in v nasprotnem primeru grozi s sankcijami.

Nova resolucija ni všeč Rusiji
Novo resolucijo so oblikovale Avstralija, Jordanija in Luksemburg, dokument pa zahteva takojšnje končanje obleganja Homsa, še posebej od vladnih sil. Lavrov je opozoril, da so po navedbah prič in humanitarnih delavcev "največja ovira za humanitarno operacijo v Homsu skupine borcev".

Po mnenju Lavrova bi morali končati tudi blokado mest, kot sta Zahra in Al Hasaka, ZN pa bi se moral bolj osredotočiti tudi na težavo terorizma. "Čas je, da začne Varnostni svet ZN-a več pozornosti namenjati enako skrb vzbujajočemu vidiku sirske krize, in to je širjenje terorizma zaradi konflikta," je menil.