Nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je od začetka mirovnih pogovorov v Ženevi v Siriji umrlo skoraj 1.900 ljudi, od tega najmanj 498 civilistov. Med civilisti jih je bilo 431 ubitih v bojevanju, 40 jih je umrlo zaradi pomanjkanja hrane in zdravil na obleganih območjih. 27 civilnih žrtev je umrlo v nasilju med rivalskimi skupinami upornikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je od začetka mirovnih pogovorov v Ženevi v Siriji umrlo skoraj 1.900 ljudi, od tega najmanj 498 civilistov. Med civilisti jih je bilo 431 ubitih v bojevanju, 40 jih je umrlo zaradi pomanjkanja hrane in zdravil na obleganih območjih. 27 civilnih žrtev je umrlo v nasilju med rivalskimi skupinami upornikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ocena ZN-a in nevladnih organizacij je, da je v Siriji razseljenih približno 6,5 milijona ljudi. Vsak dan oboroženega nasilja se to število sproti povečuje. Do sredine decembra 2013 je bilo 2,3 milijona registriranih beguncev in oseb, ki so v procesu registracije v Jordaniji, Libanonu, Turčiji, Iraku, Egiptu in Severni Afriki. Med njimi je kar polovica otrok, so še sporočili iz Ukoma. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Podporniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ne želi odstopiti s položaja, kar od njega zahtevajo uporniki. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sirski zunanji minister Valid Mualem (na sredini fotografije) je napovedal, da se bo vladna pogajalska delegacija v Ženevo vrnila, ko bo za to dobila potrebna navodila. Bodo pa, kot je dejal, zahtevali, da sta opozicija in civilna družba zastopani širše. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Iz diplomatskih krogov sicer prihajajo ocene, da je najpomembneje ohraniti pogovore z upanjem, da se bodo stališča sčasoma omehčala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je že pred začetkom pogovorov izrazil razočaranje, ker stranema ni uspelo doseči napredka pri vprašanju zagotavljanja humanitarne pomoči prebivalcem obleganih mest.

Brahimi je priznal, da je "zelo, zelo razočaran", da konvoji ZN-a s pomočjo še vedno čakajo na vstop v oblegano mesto Homs, kjer je več tisoč ljudi ujetih brez dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin. Ob tem pa je izrazil upanje, da jim bo v drugem poskusu "uspelo imeti bolj strukturirano razpravo".

Sirski zunanji minister Valid Mualem je tako obtožil opozicijo nezrelosti, opozicija pa trdi, da sirski režim nima resnega namena končati prelivanja krvi v Siriji. V treh letih, odkar divja državljanska vojna, je umrlo 100.000 ljudi.

Opozicija že potrdila udeležbo
Mirovni pogovori se bodo, kot že napisano, nadaljevali 10. februarja. "Prepad med obema stranema ostaja širok, o tem se ni smiselno pretvarjati," je dodal Brahimi. Po njegovih besedah se želi delegacija režima posvetovati z Damaskom, opozicijski pogajalci, ki so na udeležbo na pogajanjih privolili v zadnjem trenutku, pa so zagotovili, da se bodo vrnili.

Brahimi se po koncu pogajanj odpravlja na Münchensko varnostno konferenco, kjer se bo udeležil sestanka z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom ter z ruskim in ameriškim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in Johnom Kerryjem.

Opozicija: Tudi mi se borimo z džihadisti
Tiskovni predstavnik opozicijskih pogajalcev Luaj Safi je medtem po koncu pogovorov poudaril, da so Sirci z bojevanjem režim prisilili v mirovne pogovore: "Danes se je režim prisiljen pogajati z delegacijo, ki predstavlja pričakovanja sirskih ljudi." Dodal je še, da je oboroženi konflikt začel režim, saj so se protesti začeli mirno.

Safi je tudi zavrnil navedbe režima, ki sirsko opozicijo označuje za teroriste. Opozicija trdi, da se tudi sama bori proti džihadistom, medtem ko režim z njimi sklepa zavezništva. "Edini način za zaustavitev nasilja in dela katere koli skupine, ki je del teroristične agende, je začetek tranzicije," je še dodal.

"Neresen odnos ZDA"
Da napredka v pogovorih ni bilo, je dejal tudi sirski zunanji minister Valid Mualem, ki pa je to pripisal zahtevnemu ozračju, ki ga je ustvaril "neresen odnos" ZDA in opozicije. "Zelo nam je žal. Prispeli smo, da bi razpravljali o ženevskem dogovoru. Morda ga je prebrala tudi opozicija," je še dejal.

Dogovora ni bilo
Po navedbah BBC-ja sprti sirski strani v prvem krogu pogovorov nista dosegli skoraj nobenega napredka v povezavi s temeljnimi vprašanji, kot so končanje nasilja, delitev politične oblasti ali humanitarna pomoč obleganim skupnostim. Strani se ne strinjata niti o vrstnem redu, v katerem bi morali nasloviti pereča vprašanja. Opozicija želi nemudoma oblikovati prehodno vlado, ki bi po njenem prepričanju nujno pomenila sestop Al Asada z oblasti, vlada pa vztraja, da mora biti prvi na vrsti "terorizem".

Cilj: oblikovanje prehodne vlade
V okviru ženevske mirovne konference skušata sprti strani doseči soglasje o oblikovanju prehodne sirske vlade. Takšen korak predvideva ženevski sporazum iz junija 2012, ki ga je lani podprla resolucija Varnostnega sveta ZN-a. V prehodni vladi naj bi bili zastopani člani Al Asadove vlade, opozicije in neodvisne osebnosti, telo pa bi imelo polno izvršno oblast.

V krvavem sirskem konfliktu je po navedbah nevladnih organizacij doslej umrlo več kot 130.000 ljudi. V enem izmed redkih trenutkov složnosti v Ženevi so se tako pogajalci opozicije kot režima v četrtek skupaj v tišini poklonili spominu na žrtve.

Generalni sekretar ZN-a Ban je o pogajanjih spregovoril v četrtek na novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu. Poudaril je, da so se pogajanja, kot je bilo pričakovano, izkazala za zelo zahtevna. Merklova pa je dodala, da upa na napredek, a dodala, da so že sami pogovori "prvi uspeh".