Posebni odposlanec Lakhdar Brahimi je hitro umiril optimizem v Ženevi in napovedal, da v 1. krogu pogovorov ne pričakuje velikega napredka pri rešitvi sirske krize. Foto: EPA
Posebni odposlanec Lakhdar Brahimi je hitro umiril optimizem v Ženevi in napovedal, da v 1. krogu pogovorov ne pričakuje velikega napredka pri rešitvi sirske krize. Foto: EPA
Kurdinja v Siriji objokuje izgubo soborca
Boji v Siriji ne ponehajo, še zlasti znotraj uporniških vrst se konflikt zaostruje. Na fotografiji je Kurdinja iz Ras al Ajna, ki objokuje izgubo soborca. Foto: Reuters

Končno so stekli konkretni pogovori o prehodni vladi, a so še daleč od podrobnosti. "Danes smo naredili pozitiven korak naprej, saj se prvič pogovarjamo o prehodnem vladnem telesu, ki bi končalo diktatorstvo, bojevanje in bedo v Siriji," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik opozicijske delegacije Luaj Safi. Dodal je, da upa na še več napredka v prihodnjih dneh.

"Nismo resnično razpravljali o podrobnostih, pač pa o splošnem okviru za razprave o prehodni vladi," je še povedal Safi. Pogovori naj bi se v prihodnjih dneh med drugim osredotočili na velikost, odgovornosti in časovni okvir za delovanje prehodnega telesa.

Napredek potrdili obe sprti strani
Tudi članica delegacije režima Butaina Šaban je potrdila, da so se začeli pogovori o dokumentu, imenovanem Ženeva 1, ki predvideva oblikovanje prehodne vlade. A po njenih besedah prioriteta ostaja zaustavitev nasilja, ki se je sprevrglo v terorizem.

"Pogovori danes so bili pozitivni," je dejala pogajalka. "Edina razlika med nami in njimi, ki je pomembna razlika, je ta, da mi želimo razpravljati o Ženevi 1 od začetka. Oni pa želijo skočiti na del, ki govori o prehodni vladi in so zainteresirani le za oblast, medtem ko smo mi zainteresirani za zaustavitev te grozljive vojne," je še dodala predstavnica vlade iz Damaska.

Po petku sledi teden premora
Nasprotno je posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi novinarjem dejal, da v prvem krogu pogovorov, ki se bo končal v petek, vlada in opozicija najverjetneje ne bosta dosegli večjega napredka. "Odkrito rečeno, ne verjamem, da bomo dosegli kaj vsebinskega," je priznal alžirski diplomat.

Brahimi je sicer dodal, da se je led med stranema začel tajati, kot uspeh pa je izpostavil že dejstvo, da pogovori sploh potekajo. Sprti sirski strani bosta za pogajalsko mizo znova sedli v petek, nato pa naj bi nov krog pogovorov stekel čez teden dni.