Otroški protest proti Al Asadu. Foto: Reuters
Otroški protest proti Al Asadu. Foto: Reuters
Sestrelitev turškega letala je še dodatno zaostrila odnose med Turčijo in Sirijo. Foto: EPA

Pribežniki so trenutno v begunskem taborišču nedaleč od turško-sirske meje.
Iz sil, zvestih sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, je od začetka protirežimske vstaje v Siriji marca lani zbežalo že na tisoče vojakov, a večinoma naborniki z najnižjimi čini. Uporniško Svobodno sirsko vojsko tako večinoma sestavljajo prav dezerterji. Tisti, ki se zatečejo v Turčijo, nato tam pogosto zbirajo hrano in druge potrebščine, ki jih nato tihotapijo svojim tovarišem v domovini.

V begunskih taboriščih v jugovzhodnih turških provincah Hatay, Gaziantep, Sanliurfa in Kilis je trenutno že okoli 33.000 Sircev, ki so se tja zatekli pred nasiljem doma. Po navedbah aktivistov je to nasilje zahtevalo že 15.000 življenj.
Ohladitev odnosov
Odnosi med sosednjima državama, ki sta bili nekoč v dobrih odnosih, so se po turški ostri obsodbi nasilja nad protirežimskimi protestniki v Siriji močno zaostrili. Turčija je kmalu po začetku vstaje ponudila zatočišče sirskim beguncem, večkrat pa je tudi že gostila srečanja sirskih opozicijskih aktivistov.

Za še dodatne napetosti je poskrbela petkova sestrelitev turškega vojaškega letala, potem ko je to - po trditvah Ankare povsem pomotoma - kršilo sirski zračni prostor. Sirska protiletalska obramba je po navedbah Turčije neoboroženo letalo brez opozorila sestrelila v mednarodnem zračnem prostoru, nekaj minut po tem, ko je to zapustilo sirski zračni prostor.

Peking poziva k zadržanosti
Medtem ko so odzivi na incident po svetu praviloma obsojali dejanje Sirije, se je Kitajska danes odzvala z opozorilom obema stranema.
"Upamo, da bosta relevantni strani ostali mirni in bosta pokazali zadržanost ter bosta ustrezno - prek diplomatskih kanalov in ne z zaostrovanjem napetosti - uredili to vprašanje," je sporočilo zunanje ministrstvo v Pekingu.

Na zahtevo Turčije bo na to temo v torek potekalo tudi nujno zasedanje zveze Nato.