Med najvidnejšimi in najvplivnejšimi udeleženci Nacionalnega kongresa odrešitve v Carigradu je 80-letni odvetnik Hajtam al Maleh. Kot borec za človekove pravice je v zaporih Asadovega režima preživel več kot 10 let. Foto: EPA
Med najvidnejšimi in najvplivnejšimi udeleženci Nacionalnega kongresa odrešitve v Carigradu je 80-letni odvetnik Hajtam al Maleh. Kot borec za človekove pravice je v zaporih Asadovega režima preživel več kot 10 let. Foto: EPA
Damask
Najostrejši spopadi ob petkovih protestih so bili v Damasku, kjer je bilo najhuje v sunitskih predmestjih. Foto: Reuters

Za srečanje v tujini oz. sosednji Turčiji se je raznovrstna opozicija odločila, potem ko so sirske oblasti po petkovih množičnih demonstracijah prepovedale srečanja v Siriji. V Carigradu so se tako v soboto zbrali predstavniki iz različnih opozicijskih skupin, ki nameravajo pripraviti načrt za strmoglavljenje Bašarja Al Asada. Gre že za tretje srečanje sirske opozicije v Turčiji od marca, ko so se v Siriji začeli protivladni protesti.

Opozicija, ki je v glavnem razdeljena med islamiste in posvetne liberalce, skuša z "nacionalnim kongresom odrešitve" najti skupne točke in osnovo za spremembo režima. Družina Asad in stranka Baath vladata Siriji že 41 let, v zadnjih mesecih pa oblasti s silo neusmiljeno zatirajo množične proteste nezadovoljnih Sircev.

41 let razdrobljenosti, štirje meseci zbliževanja
"Po 41 letih je vprašanje, kako lahko združiš razdrobljeno opozicijo. Kar nam je uspelo v zadnjih štirih mesecih, je čudež," je shod ocenil Hasan Nadžar, razumnik iz Alepa, ki živi v izgnanstvu v Nemčiji. Opozicija je razdeljena glede vprašanja oblikovanja vlade v izgnanstvu oz. v senci. Državljane Sirije so iz Carigrada pozvali k državljanski nepokorščini, s katero naj sporočijo predsedniku Bašarju Al Asadu, da je njegov čas minil.

"Ljudstvo zahteva, da se opozicija hitro združi, tako da lahko ljudje resno računajo nanjo," je udeležence opozicijskega kongresa pozval Ali Sadredin Bajanouni, nekdanji vodja sirske Muslimanske bratovščine, ki tako kot v Egiptu velja za najstarejšo in najbolje organizirano opozicijsko združenje.

Znova krvavi petkovi protesti
Sirske varnostne sile so med petkovimi protivladnimi protesti ubile najmanj 41 ljudi, so danes sporočili aktivisti za človekove pravice. Na ulicah več sirskih mest se je v petek zbralo skupno več kot milijon demonstrantov, varnostne sile pa so na protestnike streljale. Zgolj v prestolnici Damask in njenih predmestjih naj bi sirske sile ubile 27 ljudi. O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz mest Homs, Idlib in Dara.

Sirska državna agencija Sana je medtem poročala, da so oborožene skupine po petkovih molitvah streljale na množičnih demonstracijah ter pri tem ubile 12 civilistov in pripadnikov varnostnih sil.

Damask krivdo pripisuje zaroti iz tujine
V protivladnih protestih, ki Sirijo pretresajo vse od marca, je do zdaj po navedbah prodemokratičnih aktivistov umrlo več kot 1.440 civilistov in 350 pripadnikov varnostnih sil. Režim sirskega predsednika sicer zavrača navedbe o tolikšnem številu žrtev, odgovornost za nemire v državi pa pripisuje "oboroženim izgrednikom" in zarotnikom iz tujine.