Predsednikov govor je prenašala nacionalna televizija. Foto: EPA
Predsednikov govor je prenašala nacionalna televizija. Foto: EPA
Sirija
V torek se je v Damasku zbralo na tisoče privržencev predsednika Al Asada. Foto: EPA
Sirski predsednik nagovoril ljudstvo

Predsednikov govor v parlamentu je bil njegov prvi, odkar se je val protivladnih protestov pred dvema tednoma razširil tudi v Sirijo, prenašala pa ga je tudi nacionalna televizija. Al Asad, ki državo vodi že 11 let in se spopada z največjo krizo v svoji vladavini, je protivladne proteste označil kot preizkus enotnosti države ter izrazil prepričanje, da je Sirija tarča organizirane zarote od zunaj, za katero stojijo ljudje, ki hočejo uničiti državo.

Po Al Asadovih besedah skušajo "zarotniki od zunaj" izkoristiti legitimne zahteve ljudi, da bi zanetili konflikt, zato je treba vzroke za proteste natančno preiskati. "Preiskati jih moramo in odgovorne pripeljati pred roko pravice," je povedal Al Asad, ki je obljubil tudi, da bo premagal zaroto in kaznoval odgovorne zanjo. "Z Alahovo pomočjo bomo to zaroto preprečili," je povedal Al Asad, ki je satelitske televizijske postaje in spletne medije obtožil, da širijo laži.

Al Asad ni odpravil izrednih razmer
V svojem nenavadno kratkem nagovoru je Al Asad izrazil zavezanost reformam v državi, obsežnejših reform pa ni obljubil. Kljub pričakovanjem ni odpravil izrednih razmer v državi, ki veljajo že več kot 40 let, prav tako ni napovedal novih zakonov o medijih in političnem pluralizmu. Kot prioriteto je napovedal boj proti brezposelnosti in korupciji, predsednika pa so z medklici večkrat prekinili poslanci, ki so mu ob tem izrekli zvestobo.

Že v torek se je na ulice po vsej Siriji podalo več kot milijon privržencev predsednika, 45-letnega Asada pa je tudi ob prihodu v parlament pozdravilo na stotine privržencev, ki so vzklikali, da so se pripravljeni žrtvovati zanj.

V protestih umrlo že več kot 60 ljudi
Protestniki v Siriji že dva tedna zahtevajo obsežne reforme, svobodo mišljenja in spoštovanje človekovih pravic. Med protesti, ki so izbruhnili v Damasku in drugih mestih, je umrlo že več kot 60 ljudi, a je Al Asad v svojem govoru zatrdil, da je dal varnostnim silam "natančna navodila", da ne smejo škoditi državljanom med protesti. Uradnih podatkov o številu mrtvih v nasilni zadušitvi protestov tako ni, nevladna organizacija Human Rights Watch pa poroča o najmanj 73 mrtvih.

V torek odstopila sirska vlada
Asad je parlament naslovil le dan po tem, ko je odstopila vlada premierja Mohameda Nadžija Al Otarija. Al Asad je Al Otarija imenoval za začasnega premierja do imenovanja nove vlade, kar pa naj bi se zgodilo do konca tega tedna. Vlada ima sicer v Siriji precej omejene pristojnosti, saj je politična moč skoncentrirana v rokah Al Asada, njegove družine in varnostnih služb.

Al Asad Sirijo vodi 11 let, njegova družina pa oblast v državi, ki velja za eno najbolj avtoritarnih in zaprtih držav na Bližnjem vzhodu, nadzira že zadnja štiri desetletja. Vse od leta 1963, ko je Asadova družina z državnim udarom prevzela oblast v državi, v Siriji veljajo izredne razmere.

ZDA: Govor ni prinesel pričakovanega
Ameriško zunanje ministrstvo je Asadov govor označilo kot vsebinsko pomanjkljivega, zmotilo pa jih je tudi to, da ni napovedal reform, ki si jih je sirsko ljudstvo želelo. "Lažje je naplesti teorijo zarote kot uresničiti pričakovanja o reformah," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva Mark Toner in izrazil prepričanje, da bodo Sirci nad govorom razočarani.

Sirski predsednik nagovoril ljudstvo