Pripadniki Islamske države so dosegli pomembno zmago, ko so zasedli letalsko oporišče sirske vojske v pokrajini Raka. Foto: Reuters
Pripadniki Islamske države so dosegli pomembno zmago, ko so zasedli letalsko oporišče sirske vojske v pokrajini Raka. Foto: Reuters
Morilec Foleyja
Morilec Foleyja naj bi bil že znan obveščevalcem. Foto: Reuters
Navy Seals
Američani so skušali osvoboditi ameriške talce v Siriji, a brez uspeha. Foto: EPA
Izpustili ameriškega novinarja

Curtisa so osvobodili le nekaj dni po tem, ko so pripadniki skrajne skupine Islamska država obglavili ameriškega novinarja Jamesa Foleyja in njegovo usmrtitev tudi posneli.

Curtisa naj bi ugrabili oktobra leta 2012 v turškem mestu Antakya blizu meje s Sirijo. Na videoposnetku s konca julija ima dolge lase in brado, vendar deluje dobrega zdravja. Glede ravnanja z njim pove, da ima vse, kar potrebuje.

Za zdaj še ni jasno, katera skupina je ugrabila Curtisa, arabska televizija Al Džazira pa poroča, da je k njegovi izpustitvi pripomogel Katar. Po nekaterih poročilih naj bi bili njegovi ugrabitelji z Al Kaido povezani pripadniki Fronte Al Nusra, ki je pretrgala vezi s skrajnejšo Islamsko državo.

V veliko primerih so uporniške skupine v Siriji ugrabile tuje novinarje, da so jih lahko pozneje izpustile v zameno za odkupnino. Skupine si talce tudi izmenjujejo, zato je pogosto težko natančno določiti, v čigavih rokah so v nekem trenutku.

Po podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) je bilo od začetka konflikta v Siriji ubitih najmanj 67 novinarjev in država ostaja eno najnevarnejših območij za novinarsko delo na svetu. Okoli 20 novinarjev še vedno pogrešajo.

Pozivi k napadom na IS v Siriji
Na posnetku usmrtitve Foleyja so skrajneži pokazali še enega ameriškega novinarja, šlo naj bi za Stevena Sotloffa iz časopisa Time, za katerega so dejali, da je njegova usoda odvisna od dejanj ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je ukazal zračne napade na položaje skrajnežev v Iraku.

Morilec naj bi bil nekdanji raper
Obama se zdaj sooča še s pozivi nekaterih krogov v ZDA, da bo nujno potrebno bombardiranje oporišč Islamske države tudi v Siriji, če bodo hoteli poraziti skupino, ki je na iraškem in sirskem ozemlju razglasila kalifat.

Britanske obveščevalne službe naj bi medtem uspele identificirati zamaskiranega morilca Foleyja, ki je na posnetku govoril z britanskim naglasom. Šlo naj bi za 23-letnika iz Londona, ki je lani zapustil svojo družino in se pridružil džihadistom v Siriji.

Ameriški veleposlanik v ZDA Peter Westmacott je pojasnil, da niso daleč od identifikacije morilca, v preiskavi, ki jo vodi ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI), pa uporabljajo zelo napredno tehnologijo za prepoznavanje glasu.

Britanski mediji poročajo, da je morilec 24-letni nekdanji raper in didžej Abdel Majed Abdel Bary, ki je bil znan tudi pod vzdevkom "lirik Jinn", v krogih sirskih skrajnežev pa ga kličejo "džihadi John". Pozornost je vzbudil na začetku letošnjega leta, ko je na Twitterju objavil fotografijo sebe, ko v rokah drži odrezano glavo.

Njegov oče je rojen v Egiptu in britanske oblasti so ga leta 2012 izročile Američanom zaradi sodelovanja v terorističnih napadih na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998.

Po ocenah britanskih obveščevalnih služb in policije naj bi se vsak mesec približno 20 britanskih skrajnežev odločilo, da odidejo v Sirijo in Irak, kjer se bojujejo na strani Islamske države. Približno 500 naj bi jih že bilo tam. Večina na krizna območja potuje čez Turčijo.

Izpustili ameriškega novinarja