Protesti se nadaljujejo po vsej državi. Foto: EPA
Protesti se nadaljujejo po vsej državi. Foto: EPA
Protestnica pred sirskim veleposlaništvom v Londonu opozarja na nasilje v Siriji. Foto: EPA

Faisal Al Kudsi, sin nekdanjega sirskega predsednika Nazema Al Kudsija, je za BBC povedal, da bi vojaško posredovanje lahko trajalo le šest mesecev, "ker je vojska izčrpana in ne bi šla nikamor".

"Usesti se bodo morali in se pogovoriti ali pa bodo morali vsaj prenehati z ubijanjem. In v tistem hipu, ko prenehajo ubijati, bo na ulicah več milijonov ljudi. Tako, da imajo kavelj 22."

Je pa opozoril, da se bo vlada predsednika Bašarja Al Asada borila do konca. Pa čeprav ta vlada počasi razpada. "Vladni aparat počasi razpada in je na kriznih žariščih, kakršna so Homs, Idlib in Derea praktično neobstoječ. Sodišč ni, policije kriminal ne zanima, to pa zelo slabo vpliva na vlado," je povedal Kudsi.

Egipt je sporočil, da umika svojega veleposlanika iz Sirije, zadnje v vrsti arabskih držav, ki so delno prekinile svoje odnose z režimom v Damasku. Egipt tako z umikom predstavnika sledi odločitvi Tunizije, Libije, Katarja, Savdske Arabije in drugih arabskih držav.

V 11-mesečni vstaji proti Asadovemu režimu je umrlo že več tisoč ljudi - aktivisti navajajo številko 7.000, medtem ko vlada pravi, da je bilo v spopadih "proti oboroženim tolpam in teroristom" ubitih najmanj 2.000 pripadnikov varnostnih sil.

Nasilje v Siriji se je nadaljevalo tudi v soboto, ko so sirske sile streljale na žalujoče, ki so se zbrali na pogrebu v Damasku, ki se je nato sprevrgel v množične demonstracije.
Iranska pomoč ni dovolj
Številni poznavalci menijo, da bodo prav sankcije oziroma gospodarski dejavniki tisti, ki bodo sesuli režim, ker bi bile politične posledice gospodarskega propada znatne.
Kudsijeve besede in ocene, da skupnost sirskih poslovnežev beži od režima, imajo veliko težo, saj je močno vpleten v sirsko gospodarsko liberalizacijo in prihaja iz družine z dolgo tradicijo.

Kudsi pravi, da sankcije gospodarstvo hromijo in da čeprav Iran pošilja Damasku finančno pomoč, ta ni zadostna. Kudsi je zdaj na čelu londonske vlagateljske firme in je tesno vpleten v vlaganje v zasebnem sektorju Sirije.
Pravi, da je vstaja uničila turizem, sankcije na izvoz nafte in druge izdelke pa so dramatično zmanjšale BDP države.