V Siriji se je lani začel upor proti vladavini Bašarja Al Asada. Foto: EPA
V Siriji se je lani začel upor proti vladavini Bašarja Al Asada. Foto: EPA

Nezavezujoča resolucija, ki zahteva takojšnje prenehanje nasilja nad civilnim prebivalstvom, je bila sprejeta s 137 glasovi za, 12 proti in 17 vzdržanimi. K predlagateljem resolucije je pristopila tudi Slovenija.

Resolucija izraža trdno zavezo ozemeljski celovitosti in suverenosti Sirije ter mirnem reševanju politične krize, nato pa ostro obsoja sistematične kršitve človekovih pravic in uporabo sile sirske vlade proti civilistom. V posebni točki resolucija sicer obsoja vse nasilje, ne glede na to s katere strani prihaja.

Od vlade zahteva naj takoj preneha z napadi, zaščiti lastno prebivalstvo, izpusti vse aretirane, umakne vojaške sile iz mest, dovoli mirne demonstracije ter dostop medijem, človekoljubnim organizacijam in predstavnikom Arabske lige.

Ob tem resolucija izraža podporo odločitvi Arabske lige z 22. januarjem, ki je bila podlaga za zadnji predlog resolucije Varnostnega sveta ZN-a. Ta predlog sta Rusija in Kitajska blokirali z vetom, med drugim pa zahteva odstop predsednika Al Asada, vlado narodne enotnosti in svobodne volitve.

Krivdo valili na zahodne sile
Sirijski veleposlanik Bašar Džafari je večkrat poskušal zavleči odločanje s proceduralnimi ugovori. Zahteval je pravno presojo zakonitosti resolucije in kritiziral mednarodno vmešavanje v notranje zadeve njegove države. Pomagal mu je veleposlanik Bolivije Jorge Valero, ki je prav tako za vse skupaj krivil zahodne sile, ki bi naj želele tujo vojaško okupacijo Sirije in nasilno zamenjavo oblasti. Pri tem jim menda pomagajo mednarodni mediji, ki prav tako podpihujejo državljansko vojno z lažnimi poročili o kršitvah človekovih pravic.

Nasilje, ki je od začetka demonstracij proti Asadovemu režimu marca lani zahtevalo že najmanj 7.000 življenj, se je v četrtek nadaljevalo. Po poročanju opozicije naj bi bilo v napadih vladnih sil ubitih najmanj 40 ljudi.

Prenehanje nasilja je pred glasovanjem v Generalni skupščini znova zahteval tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Kitajska je sporočila, da bo v petek v Damask poslala namestnika zunanjega ministra Thai Juna na pogovore o mirni rešitvi krize. Sirijska vlada je za 26. februar napovedala referendum o spremembi ustave, ki bi dovolil delovanje tudi drugih političnih strank razen vladajoče stranke bas, vendar je to za nasprotnike režima premalo.