Darling in Salmond sta se pomerila na zadnjem soočenju. Foto: Reuters
Darling in Salmond sta se pomerila na zadnjem soočenju. Foto: Reuters

Drugo in hkrati zadnje soočenje na televizijski postaji BBC je bilo napeto. Salmond in njegov nasprotnik iz tabora nasprotnikov škotske neodvisnosti Alistair Darling sta se nenehno prekinjala in si izmenjavala pogosto popolnoma nasprotna si stališča glede različnih tem - od naftnih rezerv, obrambnega področja in usode nacionalnega zdravstvenega sistema do enega ključnih vprašanj, prihodnje valute morebitne samostojne Škotske.

Škotski premier je imel tokrat pripravljen odgovor na vprašanje, kakšen je njegov alternativni načrt, če si London s Škotsko ne bi želel deliti funta. Kot je dejal, nima le enega, ampak tri "načrte B", izglasovanje neodvisnosti pa bi mu po njegovih besedah podelilo mandat, s katerim bi lahko zahteval denarno unijo s preostankom Združenega kraljestva. Temu sicer glavne britanske stranke nasprotujejo.

Salmond je znova izpostavil tudi zgodovinsko naravo odločitve na referendumu, češ da nihče ne bo vodil Škotske bolje kot ljudje, ki tam živijo. "Lahko ustvarimo bogato državo in pravičnejšo družbo," je trdil. Darling je po drugi strani skušal v njegovo vizijo zasejati dvom in je med drugim dejal, da podrobnosti načrta niso dovolj jasne.

Še vedno prednost nasprotnikov neodvisnosti
V nasprotju s prvim soočenjem na začetku meseca je škotski premier tokrat izšel kot zmagovalec. Glede na raziskavo časnika Guardian je bolj prepričal 71 odstotkov gledalcev. Kljub temu se postavlja vprašanje, ali je njegova tokratna zmaga dovolj, da bi lahko presegel vrzel, ki ga glede na javnomnenjske raziskave loči od zmage na referendumu.

Tabor za neodvisnost trenutno po raziskavi inštituta YouGov za 14 odstotnih točk zaostaja za nasprotniki samostojne poti Škotske. 43 odstotkov anketiranih bi glasovalo za neodvisnost, 57 pa proti. Razlika med taboroma se je sicer v zadnjih tednih nekoliko zmanjšala.

Zagovorniki neodvisnosti Škotske dobivajo zagon
Zagovorniki neodvisnosti Škotske dobivajo zagon