Salmond je dejal, da si želi zgraditi
Salmond je dejal, da si želi zgraditi "bogatejšo in pravičnejšo državo". Foto: EPA
Škotska zagretost za neodvisnost je v zadnjih letih malce popustila. Foto: EPA
Podpornica. Foto: EPA

"O tem ne bom odločal jaz, o tem ne bodo odločali naši nasprotniki, o tem ne bodo odločali mediji. Odločili bodo ljudje," je v Glasgowu poudaril Salmond, ko je razkril pravne argumente za neodvisnost Škotske, pri čemer v ospredje prizadevanj za izstop iz 300 let stare zveze z Londonom postavlja gospodarstvo.

V dokumentu so na 670 straneh predstavljeni podrobni načrti glede valute, davkov, otroškega in socialnega vprašanja ter drugih vprašanj, s katerimi se bo morala spopasti Škotska, če bodo njeni volivci na referendumu prihodnje leto podprli neodvisnost od Velike Britanije.

Po besedah namestnice predsednika škotske vlade Nicole Sturgeon gre za prelomen dokument, ki predstavlja ekonomske, socialne in demokratične razloge za neodvisnost.

Vladajoča Škotska nacionalna stranka (SNP) v njem slika vizijo neodvisne Škotske, bogate zahvaljujoč svojim naftnim zalogam v Severnem morju, pa tudi enakopravnejše in bolj proevropske, kot je Velika Britanija.

V središču so "gospodarska rast, delovna mesta in pravičnost", je pred kratkim zatrdila Sturgeonova in kot eno izmed politik izpostavila "dostojno minimalno plačo".

V dokumentu piše, da bo Škotska prevzela 90 odstotkov prihodkov od naftnih zalog v Severnem morju in odrekla gostoljubje britanskemu jedrskemu orožju.

Salmond je poudaril, da bodo steber škotskega gospodarstva prihodnjih 50 let bogate zaloge nafte in plina, a se bodo morali obrniti k obnovljivim virom energije, ki bodo "večni".

"Neodvisni bi postali v obetavnejših razmerah kot praktično katera koli druga država v zgodovini," je zatrdil škotski premier. "Konec koncev je v središču te razprave samo eno vprašanje in ena izbira," je dodal.

Bo 24. marec dan neodvisnosti?
Škotska naj bi glede na cilje v predstavljenem dokumentu dan neodvisnosti zaznamovala 24. marca leta 2016, prve volitve pa bi izpeljali maja istega leta.

24. marec ima za Škote simbolični pomen, saj so na ta dan leta 1707 z angleškim kraljestvom podpisali sporazum o zvezi. Gre tudi za dan, ko je leta 1603 škotski kralj Jakob VI. po smrti kraljice Elizabete I. postal tudi angleški monarh.

Odcepitvi od Londona je trenutno po javnomnenjskih raziskavah naklonjena le tretjina izmed 5,3 milijona Škotov. A Salmond na čelu kampanje za neodvisnost vztraja, da ima na voljo dovolj časa, da prepriča volivce o gospodarskih in političnih prednostih tovrstne odločitve.

Britanski premier David Cameron in njegova vlada si po drugi strani prizadevata za negativen izid referenduma, pri čemer trdita, da bi bila neodvisnost polna tveganj in težav.