Islamska država nadzoruje znaten del ozemlja v Siriji in Iraku. Foto: Reuters
Islamska država nadzoruje znaten del ozemlja v Siriji in Iraku. Foto: Reuters

Posnetek prikazuje 21 moških v oranžnih pajacih in zaprtih v kletke, ki so nameščene na terenska vozila, ob njih pa so oboroženi in zamaskirani skrajneži. Na posnetku je videti tudi ljudi, ki ob cesti spremljajo vožnjo ujetnikov.

Med ujetniki naj bi bilo 16 pripadnikov kurdskih sil pešmerga, dva častnika iraške vojske in trije kurdski policisti. Pripadnik Islamske države na posnetku poziva pešmerge, da opustijo boj proti njihovi skupini. Moški se je tudi pogovarjal z nekaterimi ujetniki in večina jih je povedala, da prihajajo iz Kirkuka, ki leži okoli 240 kilometrov severno od Bagdada.

"Pešmergam sporočamo: pustite svoje službe ali pa vas bo doletela enaka usoda, v kletki ali pod zemljo," je dejal skrajnež na posnetku.

Ujeti med obrambo Kirkuka
Natančna lokacija in datum posnetka nista znana, a kurdski viri poročajo, da so bili ujetniki posneti pred tednom dni na glavnem trgu v mestu Havija, okoli 50 kilometrov od Kirkuka. Eden izmed kurdskih poveljnikov je povedal, da so ujetniki na posnetku kurdski borci, ki so bili zajeti konec januarja, ko so kurdske sile odbile napad Islamske države na Kirkuk.

Na posnetku so prikazani tudi prejšnji posnetki Islamske države, med drugim usmrtitev jordanskega pilota, ki so ga skrajneži živega zažgali v kletki, in nedavna usmrtitev 21 koptskih kristjanov iz Egipta, ki so jih ubili v Libiji.

Pešmerge so pripadniki kurdskih sil, ki so zadolženi za obrambo in varnost v Kurdistanu, polavtonomni pokrajini na severu Iraka. Potem ko je na začetku lanskega poletja Islamska država zasedla velik del ozemlja na severu Iraka in pri tem povsem ponižala iraško vojsko, so pešmerge prevzele vodilno vlogo v kopenskem boju proti skrajnežem.