HNG je bil ustanovljen leta 1979 in naj bi si prizadeval za poenotenje razdrobljene skrajnedesničarske scene. Foto: EPA
HNG je bil ustanovljen leta 1979 in naj bi si prizadeval za poenotenje razdrobljene skrajnedesničarske scene. Foto: EPA

V izjavi za javnost je nemško notranje ministrstvo sporočilo, da so v zgodnjih jutranjih urah v devetih zveznih državah izvedli obsežno operacijo proti HNG-ju (Organizacija za pomoč nacionalpolitičnim zapornikom in njihovim družinam), ki podpira zaprte desničarske skrajneže in njihove družine.

Namestnik nemškega notranjega ministra Klaus-Dieter Fritsche je HNG označil za grožnjo družbi, medtem ko so vladni Svobodni demokrati pozvali k prepovedi organizacije, saj po njihovem mnenju deluje protiustavno.

Z okoli 600 člani je HNG največja neonacistična organizacija v Nemčiji in je pod nadzorom zveznega urada za varnost. "Dokazi kažejo, da je glavni cilj HNG-ja okrepiti trenutno razdrobljeno neonacistično sceno in premagati ideološke boje znotraj nje," je dejal Fritsche.

Za svoje zaprte kolege naj bi si HNG prizadeval ne samo ostati še naprej del skrajnodesničarskega gibanja, ampak tudi postati "borec proti sistemu". Po besedah Fritscheja bodo racije pokazale, ali si HNG agresivno prizadeva za protiustavne cilje.