V Damasku so tudi v soboto potekali pogrebi ubitih v četrtkovem dvojnem napadu. Foto: Reuters
V Damasku so tudi v soboto potekali pogrebi ubitih v četrtkovem dvojnem napadu. Foto: Reuters

V četrtek sta sirsko prestolnico v bližini poslopja vojaške obveščevalne službe stresli siloviti eksploziji, napad pa je državna televizija označila za delo teroristov.

Sirski uporniki so po drugi strani za napad obtožili oblasti, ki naj bi tako skušale svetu dokazati, da v državi delujejo teroristične skupine, kot je Al Kaida.

V videoposnetku, ki je bil objavljen na spletu, moški pove, da so napadi odgovor na napade varnostnih sil na civiliste v uporniških mestih, vendar pa posnetek ne postreže z nobenim dokazom, da so bile eksplozije njihovo delo.

Po mnenju poznavalcev ima napad v Damasku značilnosti napadov Al Kaide iz sosednjega Iraka.

Al Nusra, ki je nastala na začetku tega leta, je pred tem napadom že prevzela odgovornost za nekatere prejšnje napade v nemirni državi.

Za režim predsednika Bašarja Al Asada so napadi dokaz, da se vladne sile borijo proti skrajnežem, ki jih podpirajo tuje sile, in da v državi ne gre za množični upor prebivalcev.

Po trditvah sirskih oblasti je bilo od marca lani, ko so se začeli množični protesti in vladni poskusi njihove nasilne zadušitve, v napadih ubitih 2.600 pripadnikov varnostnih sil. ZN ocenjuje, da je od začetka prodemokratičnih protestov skupno umrlo več kot 9.000 ljudi.