Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 27 glasov Ocenite to novico!
Restavracija Zizzi
Par so našli na klopi v parku dve uri po tem, ko sta končala obedovati v restavraciji na sliki. Foto: Reuters
Pokopališče
Forenzična preiskava poteka tudi na pokopališču, kjer sta pokopana Skripalova žena in sin. Foto: Reuters

Dodaj v

Sledi živčnega strupa našli tudi v restavraciji in pubu, kjer sta bila Skripal in njegova hči

Preiskuje več sto policistov
11. marec 2018 ob 10:58,
zadnji poseg: 11. marec 2018 ob 13:44
London - MMC RTV SLO

V pubu in restavraciji v Salisburyju, kjer sta v nedeljo popoldne jedla nekdanji ruski vohun Sergej Skripal in njegova hči Julija, so v okviru forenzične preiskave našli sledi živčnega strupa.

Par so našli na klopi v parku dve uri po tem, ko sta končala obedovati, tako oče kot hči pa sta v kritičnem stanju. Nihče drug, ki je bil takrat v restavraciji, naj ne bi bil v nevarnosti, poroča BBC. Prav tako ni nobenih znakov, da bi bil kateri od takratnih gostov restavracije kakor koli povezan z živčnim strupom.

Čeprav britanske zdravstvene službe zagotavljajo, da je ogroženost majhna, so okoli 500 ljudem, ki so prejšnjo nedeljo po 13.30 obiskali pub Mill ali restavracijo Zizzi, svetovali, naj preventivno operejo svoja oblačila in druge predmete. Predmete, ki jih ni mogoče oprati ali temeljito obrisati, pa morajo do preklica nepredušno zapreti v plastične vrečke.

Policija preiskuje tudi klop, na kateri so našli Skripala in hčer, Skripalov dom, lokal, ki sta ga Skripalova obiskovala, in pokopališče, kjer sta pokopana Skripalova žena in sin. Oba sta umrla v zadnjih dveh letih, žena zaradi raka kmalu po prihodu v Veliko Britanijo, sin pa med nedavnim obiskom v Rusiji. Po mnenju družine so bile okoliščine smrti sumljive.

V preiskavi sodeluje več kot 250 policistov iz protiteroristične enote. Zbrali so 200 dokazov in govorili z več kot 240 pričami. Britanska notranja ministrica Amber Rudd je pohvalila profesionalnost policije in dejala, da vlaga vlada "ogromna sredstva", da identificira odgovorne za poskus umora.

Strokovnjaki so že identificirali živčni strup, uporabljen v napadu, a te informacije javnosti za zdaj ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah BBC-ja naj bi bil redkejši od živčnega plina sarina in naj ne bi šlo za strup VX, s katerim je bil v Maleziji lani ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Policiji pomaga vojska
V zelo slabem stanju je tudi policist Nick Bailey, ki je skušal pomagati paru, a se že lahko pogovarja. Policiji že tretji dan pomagajo tudi vojaki. V Salisburyju jih je okoli 180, odstraniti pa morajo vozila in objekte, ki so bili morda kontaminirani. Gre za pripadnike vojske, ki so posebej izurjeni za kemično vojskovanje in dekontaminacijo.

66-letni Skripal je bil na vojaškem sodišču v Rusiji leta 2006 obsojen zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo, leta 2010 pa je v tej državi našel zatočišče. Moskva je vpletenost v zadnje dogodke zanikala.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
peglezn
# 11.03.2018 ob 11:23
Čisto hipotetično, kako pa v tem primeru ugotovijo, da so bili npr. Rusi, ne pa Ameri, MI5, Irzelci... Mafija?

Mislim, a je Rusom lažje osebo spremljati, zamenjati kelnarja ali kuharja, se izogniti vsem scanningom,... kot pa vsem ostalim?

Saj vem, umre nekdo v Rusiji - krivi Rusi, umre nekdo v VB - krivi Rusi, nekdo zgubi volitve v US&A - krivi Rusi, ... ma, če je vse to res, so Rusi totalni frajerji proti Jenkijem, ki masovno pobijajo civiliste že zgolj zaradi nafte in narkotikov.
J@st
# 11.03.2018 ob 11:32
In zakaj bi rusi delovali tako nestrokovno, če bi res hoteli odtraniti vohuna?
Zakaj ne bi uporabili noža nasmesto redkega živčnega strupa?
Tega še noben opazil ne bi, ker je kriminal v Angliji na zelo visokem nivoju in zakaj bi to naredili direkt pred predsedniškimi volitvami v Rusiji če so imeli na razpolago 8 let da se znebijo vohuna...pa še nekaj tisoč zakaj, za ljudi ki so navajani uporabljati sive celice.
Kekec99
# 11.03.2018 ob 11:49
@mkv
Glede na to da so ga rusi imeli v zaporu, je jasno le to, da če bi ga hoteli mrtvega bi to "uredili" že tam.
Kekec99
# 11.03.2018 ob 11:25
Zbrali so 200 dokazov o čem?
zeuss-zeng
# 11.03.2018 ob 11:08
Zbrali so 200 dokazov in govorili z več kot 240 pričami....
--------------
ta raziskava pa že obsega epske razsežnosti . Nobenemu drugače nič , vendar dobro sproducirana novica o policistu , ki je hotel pomagati na klopici in seveda 200 dokazov ki seveda ničesar ne dokazujejo saj morajo najprej preverjeni - torej so lahko trenutno samo sledi ... Ah , ah - ena južna pesem pravi : kako je lepo biti glup ...
zeuss-zeng
# 11.03.2018 ob 11:32
Saj vem, umre nekdo v Rusiji - krivi Rusi, umre nekdo v VB - krivi Rusi, nekdo zgubi volitve v US&A - krivi Rusi, .
-----------
umetno ustvarjena protiruska histerija ki je vodena od najvišjih organov zahodnih tajnih služb , soportirana pa od zahodnih kooperativnih medijev - to že vrabci čivkajo nekateri nepopravljivi idealisti zahodnega sistema pa še kar verujejo ... Je pa sicer res da ztak način likvidacij ni nič posebnega , vendar se opravlja veliko bolj ,, sofisticirano ,, ....
ptuj012345
# 11.03.2018 ob 12:01
Glede ruske krivde.
Pri prejsnjem umoru ruskega agenta je bil uporabljen polonij. Porocilo, ki je obdolzilo Putina, je kot najpomembnejsi dokaz za to posredovalo podatek, da je RF ena redkih, ki polonij pridobiva/ga ima v lasti.
Zato v zadnjem primeru ni jasno, zakaj je spet kriva RF in ne UK, saj se najvecja (zelo verjetno svetovna) zaloga strupa, s katerim sta bili zrtvi napadena nahaja 10 km od mesta, kjer sta bila najdena.
Nekdo se je jezil nad novinarji. Neupraviceno! To so strojepisci in prevajalci. Novinarja bi namrec zanimalo zgoraj omenjeni skladisce. Zato, ker je res blizu. In zato, ker je sumiti, da mainstreamovci dokazujejo svoje navedbe s "fakti", ki ne bi zadovoljili niti osnovnovnosolca. Hkrati pa je za te novinarje enkrat ob desetih zjutraj noc, drugic pa dan. Vendar to kljub temu ni tako velik problem kot to, da mi taka izvajanja kupimo. Ampak dobesedno kupimo - pod prisilo. Placljive medije placamo ali pa ne. Od prisilno placljivih pa zahtevamo visoko strokovnost in nepristranskost.
vsx1016
# 11.03.2018 ob 12:09
Krivi so angleži, ker ne čuvajo svojih vohunov vohunov.
Nasrali so tudi Iračane, Afganistance in Libijce, ko so imeli invazijo. Uporabili so jih kot prevajalce pri svojem roparskem pohodu zdaj pa so jih lepo odpikali, čeprav so jim obljubljali državljanstva.
Ne zaupaj zahodnjaku.
luka83
# 11.03.2018 ob 12:28
Najprej se mi je zdelo povsem logično, da so ga ubili Rusi, z vsebolj protislovnim "dokazom" pa sem pod vtisom, da je to delo propadajoče VB, ki mora zadostiti svojemu gospodarju v ZDA. Namreč logično bi bilo da ga Rusi ne bodo pustili oditi nekaznovano, in umor sina se zdi verjeten, poskus umora angleškega vohuna, ki nima več koristnih info, pa ni ravno logičen pred volitvami, glede na ves čas, ki jim je bil na voljo. Najbolj bizarno pa je, da v restavraciji nihče nima simptomov in bi naj bilo mesto zaužitja strupa, ki je dve uri kasneje skoraj ubili policista, ki je skušal pomagati obema. Še en odvraten poskus umora in podtikanja umirajočega zahoda, Fuj.
frenkb
# 11.03.2018 ob 12:11
Sami ste napisali, da vohunil za Britance, torej je bil britanski vohun in ne ruski, s tem pa je tudi ruski izdajalec . . ., žvižgač . . . Zaposleni v OS še niso vohuni . . .
zeuss-zeng
# 11.03.2018 ob 11:26
mb128
Po moje Sergej in Julija sploh nista bila zastrupljena z živčnim strupom ampak je tukaj šlo za poskus klasičnega overdose z drogo
----------
ja kaj pa drugega - nakar so angleške varnostne službe zavohale priliko, da vse skupaj napihnejo in razbobnajo po vsem svetu v skladu z doktrino diaboliziranja rusije ... to je nekaj podobnega kot obdolževanja sirskih oblasti glede strupov , kar izvajajo ,,uporniki ,, z zelo verjetno pomočjo angleške tajne službe ....
J@st
# 11.03.2018 ob 11:24
V restavraciji v Salisburyju, kjer sta v nedeljo popoldne jedla nekdanji ruski vohun Sergej Skripal in njegova hči Julija, so v okviru forenzične preiskave našli sledi živčnega strupa.
-----------------------
No, po besedah prič, iz restavraciji sta odšla v dobrem stanju in tudi sta se skregala s personalom zaradi nezadovolstva s postrežbo.
A ne da je strup tako močan da sta se morala zgruditi na mestu i da v"zelo slabem stanju je tudi policist Nick Bailey, ki je skušal pomagati paru"?
Fejkači...
Robiland
# 11.03.2018 ob 12:24
Gonja proti najbogatejsi in najvecji drzavi na svetu - Rusiji, na vseh nivojih.

NIKOLI ne boste pokorili Rusije!
J@st
# 11.03.2018 ob 12:02
Policija preiskuje tudi klop, na kateri so našli Skripala in hčer,
--------------------
Tudi klop je tja postavil Putin?...kako daleč seže putinova kremeljska roka.
cgn
# 11.03.2018 ob 11:19
Rezultat bo enak kot pri raziskavi naše bančne luknje za razliko da se tam vsaj trudijo za napredek pri preiskavi.
josh k.
# 11.03.2018 ob 11:15
V preiskavi sodeluje več kot 250 policistov iz protiteroristične enote. Zbrali so 200 dokazov in govorili z več kot 240 pričami.

Uh, kakšna akcija, naročniku se že tresejo hlače.
frenkb
# 11.03.2018 ob 12:28
Je pa vse skupaj naivno. Žrtev je samo sredstvo testiranja metode in sredstva. Je pač tako, orožje testiraš v Siriji, druga sredstva pa v civiliziranem svetu. Klasična in specialna vojna živita že stoletja, le metode in sredstva se spreminjajo . . . . Mi navadni smrtniki pa se ukvarjamo s konkretnimi primeri z napačne strani, zato nas "futrajo" s količino in nepomembnimi podatki.
anity
# 11.03.2018 ob 12:19
Ni bil ruski temvec angleski vohun.
sumtb
# 11.03.2018 ob 12:15
Naključje, kaj hočeš. Tako kot Litvinenko, ali pa mrtvo pijani lovec ki na 150 metrov zadane tarčo na 1 cm skozi gosto drevo. Ali pa kriminalist ki bi moral pričati v vezi s pranjem 1000 milijonov € iz iranskega jedrskega programa v NLB, pa je dan pred zaslišanjem padel z lestve. Se zgodi.
zeuss-zeng
# 11.03.2018 ob 12:39
vojnaslo91
Baje... da v Rusiji ne poznajo... smrtne kazni.
A kdo verjame v pravlice?
------------
v čem je pa problem ? ZDA , jo vsekakor poznajo , pa tudi to ni naš problem - problem je recimo tisto njihovo kajbojsko nošenje orožja, in izvažanje njihovega ,, kontaminiranega ,, sranja povsod po svetu ....
ROSPO
# 11.03.2018 ob 12:30
Nekdo, ki za nekaj drobiža proda lasten narod najhujšim sovražnikom naroda, ne mora pričakovati lepih stvari. Ti sovražniki bi Ruski narod iztrebili ob prvi priliki, ki bi jo dobili, če bi le lahko. Nakar pridemo na vrsto ostali slovanski narodi. Zapomnite si to!
J@st
# 11.03.2018 ob 12:19
frenkb
# 11.03.2018 ob 12:11
Prijavi neprimerno vsebino
Sami ste napisali, da vohunil za Britance, torej je bil britanski vohun in ne ruski, s tem pa je tudi ruski izdajalec . . ., žvižgač . . . Zaposleni v OS še niso vohuni . . .
----------------------
Saj ruski vohun se bere lepše...pa še takoj gre beseda "ruski" v plitve glavice.
Da dojamejo da beseda "ruski" je sinonim za vselensko zlo.
Temu se reče NLP PROGRAMIRANJE.
zeuss-zeng
# 11.03.2018 ob 12:06
Kekec99
Glede na to da so ga rusi imeli v zaporu, je jasno le to, da če bi ga hoteli mrtvega bi to "uredili" že tam.
-------------
da nisi slučajno ,,predoziral ,, gornji kometar , rusofobi imajo namreč zelo nizek prag realne ,,sprejemljivosti ,,
Enostavno
# 11.03.2018 ob 16:29
Zakaj zahod sovraži Rusijo? Zato ker je Rusija do sedaj še vedno na bojnem polju premagala zahodni klerofašizem.
knjigobub
# 11.03.2018 ob 12:58
volitve so v rusiji 18.
Kekec99
# 11.03.2018 ob 15:31
@tristokosmatih
... Ni ravno verjetno, ker je Rusija lanskega novembra dokončno uničila vse zaloge ...
----------------------------------------------------
Najbrž je mislil na angleże, Sirija je v ZN że 140 krat posredovala dokaze o uporabi bojnih plinov s strani "upornikov" vendar se ne zgodi nič, niti RTVSLO noče poročati, vse v imenu vpliva na javno mnenje.
Amur
# 11.03.2018 ob 13:57
So pa nesposobni ti Angleži,beli čeladarji tako preiskavo zaključijo v dveh minutah,in to v opankah in maskah iz Merkurja...
aparat-čik
# 11.03.2018 ob 13:01
kar se samega načina eliminacije, je ruski način dosti bolj diskreten. Človek bi enostavno izginil brez sledu, trupla pa verjetno ne bi nikoli našli.

Kot imajo kavboji svoj način (ostrostrelec, razdalja), balkanske države (kontakten napad), bližnji vzhod (javna mesta, opazovalci, drama) imajo tudi evropske države svoj način (zastrupitev ali zadušitev, truplo obvezno najdejo nekje zunaj). Fsi imajo svoj način za nekakšen podpis.
SF-SN
# 11.03.2018 ob 12:36
Ker seveda obstaja ogromno strupov dosegljivih na ulicah, gremo uporabiti kompleksno kemično orožje, ki ga lahko proizvede samo nekaj držav.
J@st
# 11.03.2018 ob 11:44
Ja spet krivi rusi.

Zakaj ne pišejo da "Sergei Skripal, zastrupljen v Združenem kraljestvu, je bil povezan z avtorji dosjeja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, poroča The Telegraph.

Po tej publikaciji je britanski varnostni svetovalec, katerega ime ni razkrito, dolgo živel blizu Skrypala v Salisburyju in se je obrnil na njega. Po mnenju svetovalca v socialnem omrežju LinkedIn, ki je bil nedavno odstranjen, je delal z družbo Orbis Business Intelligence.

Družbo vodi nekdanji britanski obveščevalni agent Christopher Steele, avtor dosjeja Donalda Trumpa, ki je govoril o "tesnih povezavah" med ameriškim predsednikom in Rusijo."
ROSPO
# 11.03.2018 ob 13:23
Mediji na zahodu so postali orodje za zavajanje... to se vedno slabo konca. Zle slutnje
aparat-čik
# 11.03.2018 ob 12:56
verjetno jim ostaja živčni plin iz Sirije, pa ga morajo nekako porabit, da se ne pokvari.
tristokosmatih
# 11.03.2018 ob 11:52
@J@ast
A ne da je strup tako močan da sta se morala zgruditi na mestu i da v"zelo slabem stanju je tudi policist Nick Bailey, ki je skušal pomagati paru"?

Nevrotoksine lahko najdemo tudi v nekaterih gobah, npr. v zeleni mušnici. Policist pa kot policist je verjetno maznil sendvič z gobami v restavraciji, ki jo je pravkar zaprl zaradi suma množične zastrupitve s hrano.
QUENDI
# 11.03.2018 ob 17:01
....skratka - pojma nimajo.......
HOR
# 11.03.2018 ob 13:26
"...Zbrali so 200 dokazov?..."

Zbrali so 200 dokazov, glede dogodka iz katerih bodo poskušali ugotoviti kako in kaj ter kdo je ali so storilci ali pa samo sestaviti neko zgodbo za politične namene...
ROSPO
# 11.03.2018 ob 13:20
Zbrali so 200 dokazov? Ta je najboljša . Kvantiteta šteje in ne kvaliteta dokazov. Potrben je le eden trden dokaz ne pa 200 insinuacij. Tako je bilo s Sadamovim orožjem za množično uničenje , tako je bilo s zunanjim vpletanjem Rusov na zadnjih preds. volitvah v ZDA . In tako je vedno... stokrat ponovljena laž v medijih postane resnica
J@st
# 11.03.2018 ob 13:10
aparat-čik
# 11.03.2018 ob 13:01
Saj imaš prav.
Če pogledaš seznam tovrstnih zastrupitev v Angliji, je podpis britanske obveščevalne.
audiac
# 11.03.2018 ob 17:22
240 dokazov :))Lepo nas pitajo. Ampak še zmeraj ostajajo in seveda bodo obstali pri "močno podprti" domnevi,da so ga itak Rusi.Jaz pa pravim,da so ga Briti kar sami pospravili.Izdajalca Litvinenka pa verjetno Rusi.Preiskava je itak samo zaradi scene.
Lepo komedijo znajo uprizoriti zaradi nekega cenenega vohuna,ki je zaradi dobrega starega cekina-podkupnine pribežal in veselo pel o ruskih tajnih zadevah v angleškem vohunskem brlogu.
HOR
# 11.03.2018 ob 16:13
O, kritiko BBC-ja pa so mi tukaj izbrisali...
Homer.
# 11.03.2018 ob 13:23
Ugibam.......
- Japonska restavracija
- skregala sta se s kuharjem
- naročila sta ribo fugu
------
maščevanje je sladko ........
ROSPO
# 11.03.2018 ob 13:09
Apart cik
In Rothshildi svojega... neprišteven norec od blizu s pištolo ustreli predsednika. Na sodišču je spoznan za neprištevnega in za kratek čas konca v instituciji zaprtega tipa hahaha.
mb128
# 11.03.2018 ob 11:20
Torej hiša odpade! Zastavlja se samo vprašanje a sta obedovala še preden sta vstopila v fitnes ali po fitnees. Nadzorne kamere so namreč pokazale kako stopata iz fitnesa.
Sicer pa je zadeva vsaj malo čudna. Kolikor se jaz spoznam na živčne strupe je vsaj v večini primerov njihova značilnost ta, da imajo dokaj kratko razpolovno dobo delujejo pa ali na nevrotransmiterje ali pa nevroreceptorje. Po moje tukaj nekaj ne štima! Svet pa so tudi obšli posnetki kako preiskovalci preiskujejo grob Sergejeve žene Ljudmile. Mislim ne vem sploh kaj si obetajo da bodo našli tam in če je tudi ona bila zastrupljena z živčnim strupom je slednji že gotovo razpadel kajti ona je umrla že pred leti. Sled bi bila kvečjemu ta da bi našli kakšen poškodovan nevroreceptor a ker je Ljudmila mrtva že kar nekaj let je njeno telo že razpadlo za živčne strupe pa tudi ni značilno da poškodujejo ene ali druge. Oni samo blokirajo signal, ki prihaja iz možgan oz. vegetativnega živčnega sistema.
Po moje Sergej in Julija sploh nista bila zastrupljena z živčnim strupom ampak je tukaj šlo za poskus klasičnega overdose z drogo katere doza je očitno bila premajhna da bi povzročila smrt tisto o 21. ljudeh pa je navaden fake!
citizen
# 11.03.2018 ob 19:55
Sej sam pod članek pogledaš, vidiš da je B.V. in veš da je vse samo reality show. MMC je kot Jerry Springer show...
vidim
# 11.03.2018 ob 15:55
Njihove tajne sluižbe so izvedle akcijo samo z namenom demoniziranja Moskve. Zelo podobno kot umor novianarja na Slovaškem..Pravijo, da bodo oni povedali kaj so lažne novice... Kaj so pa potem lažni dogodki kot je ta ali bolje dogodki vnaprejšnjim prejudiciranjem krivcev?
7tom11ja
# 11.03.2018 ob 15:20
vedno isto poročanje; nekdanji ruski vohun..... in in ali bo šlo nekdanji ANGLEŠKI vohun
mb128
# 11.03.2018 ob 16:46
No ja Guardian je malo bolj ekspliciden glede pranja svojega imetja.
Vsi tisti, ki so obiskali pub in/ali restavracijo si morajo temeljito oprati roke in oblačila, ki so jih imeli na sebi. Teh je na stotine!
Hja le kaj to pomeni? Moja teza je sledeča. Nevrotoksin se lahko širi več ali manj na zgolj 3. načine.
1. Kot plin
2. Kapljično oz. tekočina
3. Neposreden vnos v telo na kakeršen koli način že
Tukaj glede na zapise, ki sem jih prebral pride v poštev le način št. 2. Moja teza je sledeča. Oba sta obiskala fitnes center kar potrjuje tudi posnetek varnostne kamere ko sta prihajala iz fitnes centra. Med fitnesom si je nekdo pridobil dostop do njunih oblačil in jih pošprical. Tako je strup skozi pore stopil v njuno telo hkrati sta ga pa trosila tudi vsepovsod tam kjer sta šla po fitnesu.
forexdailycharts
# 11.03.2018 ob 14:59
v bistvu je bil angleški vohun, če je vohunil za angleže
tristokosmatih
# 11.03.2018 ob 13:48
@aparat-čik
verjetno jim ostaja živčni plin iz Sirije, pa ga morajo nekako porabit, da se ne pokvari.

Ni ravno verjetno, ker je Rusija lanskega novembra dokončno uničila vse zaloge (40000 ton) bojnih strupov. Američani to nameravajo storiti do leta 2023. Vzrok za "zamudo" naj bi bilo pomankanje sredstev.
bobbek
# 11.03.2018 ob 11:31
Skoda,je Columbo ze umrl...
Kazalo