Opeharjeni posojilojemalci so ostali brez svojih nepremičnin. Foto: BoBo
Opeharjeni posojilojemalci so ostali brez svojih nepremičnin. Foto: BoBo

Posojilne prevare preiskuje hrvaško tožilstvo, potem ko so se opeharjeni posamezniki obrnili na policijo. Gre predvsem za ljudi, ki so se bili zaradi finančnih težav prisiljeni zadolžiti pri različnih zasebnih agencijah in kreditnih uradih. V zameno za posojilo so dovolili posojilodajalcem, da se pri notarjih ob navzočnosti odvetnikov vpišejo kot lastniki njihovih nepremičnin.

Pogosto žrtve sploh niso prejele posojila, a so kljub temu izgubile nepremičnine in morale plačati še fiktivne obresti, kar jih je pripeljalo do finančnega zloma.

Prevarani prejemniki posojil so se medtem spoznali med seboj in se organizirali. Posneli so 600 ur pogovorov s posojilodajalci in njihovimi sodelavci. Zbrali so za deset kilogramov dokumentacije o spornih poslih in drugih pogodbah.

Tožilstvu so ovadili tri ženske in moške, izmed katerih so bili nekateri že obsojeni zaradi kaznivih dejanj premoženjske goljufije.

Grožnje po telefonu
Jutarnji list, ki piše o prevarah, navaja zgodbe treh prevaranih lastnikov nepremičnin, med katerimi je ena lastnica povedala, da je od sosedov slišala, da v njeni počitniški hiši "neki Slovenci pijejo penino".

Slovenski državljani naj bi nepremičnino kupili za 70.000 evrov. Policiji so pokazali kupoprodajno pogodbo in povedali, da jim je prodajalec pojasnil, da je moral počitniško hišo prodati, ker mu je bila lastnica dolžna 60.000, potem ko ji je posodil denar.

Lastnica hiše je razkrila, da so ji pred dvema letoma neznanci večkrat grozili po telefonu, da ji bodo ubili moža, če ne bo plačala 10.000 evrov. Drugi neznanec ji je nato prek telefona ponudil pomoč in se pri tem skliceval na znance na policiji. Žrtev je nato napotil k odvetniku, kjer naj bi rešili njene težave.

Odvetnik ji je ponudil posojilo in v zameno zahteval, da založi nepremičnino. Ko se je zavedela prevare, je vložila kazensko ovadbo.