Edward Snowden se je na tranzitnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo sešel s predstavniki humanitarnih organizacij. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Edward Snowden se je na tranzitnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo sešel s predstavniki humanitarnih organizacij. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Edward Snowden
ZDA hočejo soditi Snowdnu zaradi izdaje zaupnih dokumentov. Foto: MMC RTV SLO
Šeremetjevo
Snowden se zadržuje v tranzitnem delu letališča Šeremetjevo. Foto: EPA
Snowden spregovoril
Snowden Rusijo zaprosil za azil

Srečanje z okoli desetimi predstavniki humanitarnih organizacij in novinarji z vsega sveta je potekalo na tranzitnem območju mednarodnega moskovskega letališča Šeremetjevo.

Tu je Edward Snowden vse od 23. junija, ko je priletel iz Hongkonga. Ker so mu ZDA preklicale potni list, bi lahko tranzitni del letališča zapustil le z veljavnim potnim listom, dokumenti za azil ali z ruskim vizumom, vendar naj ne bi imel nič od tega.

Po zadnjih podatkih, ki jih je WikiLeaks objavil na Twitterju, pa je Edward Snowden znova zaprosil za politični azil Rusijo, saj sicer ne more odleteti z moskovskega letališča v južnoameriške države, ki so mu ponudile politični azil - to so Venezuela, Bolivija in Nikaragva.

Na informacije se je odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitry Peskov, ki je dejal, da bi ob morebitni odobritvi političnega azila Snowden moral znova razmisliti o ponudbi, da z objavo tajnih dokumentov "ne sme več škodovati ZDA”.

Rusija vztraja pri svojem
Snowden je pred dnevi za politični azil zaprosil 21 držav, med njimi tudi Rusijo, a si je po ostrem nastopu predsednika Vladimirja Putina, da mu bo Rusija odobrila azil le pod pogojem, da "neha škodovati naši prijateljici ZDA", premislil in prošnjo umaknil.

Nezakonita kampanja
Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je ZDA obtožil nezakonite kampanje, s katero mu želijo preprečiti, da bi mu podelili politično zatočišče.

Snowden, ki je javnosti razkril zaupen ameriški program nadzora nad komunikacijami in se že od 23. junija zadržuje na moskovskem letališču Šeremetjevo, je v pismu organizaciji za človekove pravice Human Rights Watch zapisal, da je predstavnike organizacij za človekove pravice povabil na srečanje na letališču, da bi se pogovorili o naslednjih korakih.

"To nevarno stopnjevanje pomeni grožnjo ne samo dostojanstvu Latinske Amerike ali moji osebni varnosti, ampak osnovnim pravicam vsakega posameznika, da je svoboden pred preganjanjem," je zapisal Snowden v pismu.

Obama potožil Kitajcem
Ameriški predsednik Barack Obama je medtem izrazil razočaranje glede tega, kako je Kitajska ravnala s Snowdnom, ki se je po razkritju podatkov o programu "Prizma" zatekel v Hongkong. ZDA so od Hongkonga zahtevale izročitev, vendar pa je ta s privoljenjem Pekinga Snowdnu dovolil odhod v Moskvo.

Obama je svoje razočaranje prenesel vodji kitajske delegacije na strateškem in gospodarskem dialogu Jang Džječiju, ki je v odgovoru zatrdil, da so oblasti v Hongkongu ravnale ustrezno.

Snowden spregovoril
Snowden Rusijo zaprosil za azil