Nad hramom britanske politike se zbirajo temni oblaki, ki ne prinašajo preproste prihodnosti. Foto: EPA
Nad hramom britanske politike se zbirajo temni oblaki, ki ne prinašajo preproste prihodnosti. Foto: EPA
Gprdon Brown
Britancem je prekipelo. Zaradi slabega vodenja vlade in škandala, ki je izbruhnil pred slabim mesecem dni, laburistom pripisujejo najslabšo podporo v zadnjih 22 letih. Foto: EPA

Laburistični stranki, katere vodenje je Gordon Brown prevzel po odhodu Tonyja Blaira, je priljubljenost padla najnižje v zadnjih 22 letih. Laburisti so leta 2005 zmagali s trdno podporo za vodenje Velike Britanije. Podpora, ki so jo imeli še pod vodstvom Tonyja Blaira, izginja s svetlobno hitrostjo, ekipi pod vodstvom Gordona Browna pa se obeta katastrofalen izid na volitvah v Evropski parlament, ki bodo v Veliki Britaniji potekale v četrtek.

Zadnja javnomnenjska raziskava je pokazala, da bi laburisti prvič po 22 letih z 22 odstotki podpore na morebitnih parlamentarnih volitvah uvrstili na tretje mesto. Največ glasov, približno 40 odstotkov, bi dobili konservativci, liberalne demokrate pa bi volilo 25 odstotkov vprašanih. Laburisti so tako slabo podporo nazadnje uživali leta 1987, ko so na volitvah zasedli tretje mesto. Naslednjič jim je na volitvah uspelo zmagati šele leta 1997.

Tudi na evropskih volitvah naj bi se laburisti odrezali izjemno slabo. Konservativce bi volilo 29 odstotkov vprašanih, liberalni demokrati bi zbrali 20 odstotkov glasov, laburisti pa le 17 odstotkov. Za primerjavo, na evropskih volitvah leta 2004 so laburisti dobili 22,5 odstotka glasov.

Največ glasov odnesla kriza in škandal
Javnomnenjske raziskave kažejo na veliko izgubo zaupanja v politiko s strani volivcev, potem ko so na dan prišle zahteve poslancev za povrnitev stroškov in razsipanje davkoplačevalskega denarja. Škandal, ki je izbruhnil pred slabim mesecem, je že odnesel stolček 13 poslancem iz vrst laburistov in konservativcev. Poleg tega Veliko Britanijo pretresa huda gospodarska kriza, ki se je hudo zarezala v britansko gospodarstvo, pravih ukrepov s strani vlade pa Britanci še niso videli.

Brown za Britance ni pravi vodja
Največ kritik za neuspeh stranke in nezadovoljstvo Britancev pripisujejo premierju Gordonu Brownu. Ko se je ta leta 2007 priselil na Downing Street 10, se je v laburistični stranki pravzaprav začela kriza identitete. Dejstvo, da se Brown sam na volitvah ni predstavljal kot kandidat za vodjo laburistične stranke, je za Britance pomenilo veliko, saj sedanjega premierja niso videli kot pravega voditelja. In še zdaj ga ne.

Vendar Gordon Brown vztraja, da kljub škandalu in gospodarski krizi, ne bo odstopil. "Stvari gredo gor in dol," je pred kratkim dejal Brown, ki je priznal, da se Velika Britanija spopada z najtežjimi gospodarskimi razmerami v zgodovini, ljudje pa so ob tem upravičeno jezni, ko vidijo, da poslanci zapravljajo denar davkoplačevalcev.

Pred premierjem težke naloge
Brown torej obljublja, da bo ostal na položaju tudi po lokalnih in volitvah v evropski parlament. Vendar bo moral v naslednjih tednih in mesecih ukrepati hitro in učinkovito in se znebiti razlik znotraj kabineta glede ustavnih reform, ki jih napoveduje že dalj časa. Brown si namreč prizadeva za uvedbo formalne ustave, volilno pravico bi uvedel že pri 16 letih, poleg tega pa bi reformiral nevoljeni zgornji del britanskega parlamenta, lordske zbornice. Poleg tega bo moral Brown resno razmisliti o zamenjavi dveh od treh ključnih pozicij v kabinetu, mesti kanclerja in notranjega ministra.

B. T.