Pri napadih sodelujejo tudi štiri ruske ladje v Kaspijskem morju. Foto: Reuters
Pri napadih sodelujejo tudi štiri ruske ladje v Kaspijskem morju. Foto: Reuters
Škoda, ki naj bi jo v Siriji povzročilo rusko obstreljevanje. Foto: Reuters
V Siriji je že skoraj pet let divja krvava državljanska vojna. Foto: Reuters
Ruski napadi v Siriji

Neimenovani predstavnik ZDA je sicer potrdil poročanja CNN-a, da so štirje vodeni izstrelki, izstreljeni z ruskih vojaških ladij v Kaspijskem morju, pristali v Iranu. Kje točno so rakete pristale in kakšno škodo so morda povzročile, ni znano. CNN navaja, da naj bi bilo poškodovanih "nekaj stavb" in da bi bilo "morda lahko" ranjenih nekaj civilistov.

Rusko obrambno ministrstvo po drugi strani navedbe ostro zavrača. Kot so poudarili, vedno preverijo tarčo pred napadom in po njem. "V nasprotju s CNN-om ne širimo informacij, ki bi se sklicevale na anonimne vire, ampak prikažemo skoraj v resničnem času celotno pot izstrelka in njegovo zadetje tarče," je povedal predstavnik ministrstva Igor Konašenkov, ki trdi, da so vsi ruski izstrelki v sredo zadeli tarče. Konašenkov je še poudaril, da tarče fotografirajo pred in po zadetju, ruski robotski letalniki pa 24 ur na dan spremljajo položaj iz zraka.

V napadih tudi štiri ruske ladje
"Visoka natančnost zadetkov se našim kolegom iz Pentagona morda zdi neprijetna in presenetljiva, a dejstvo je, da z ladij izstreljeni izstrelki zadenejo svoje tarče," je dejal pikro. "V nasprotnem primeru bi bilo treba priznati, da so poslopja Islamske države, ki se nahajajo kar precej daleč drugo od drugega, sama od sebe eksplodirala."

Teheran za zdaj dogodka uradno še ni komentiral, je pa iranska tiskovna agencija Fars poročala, da gre pri zahodnih poročilih o zablodelih izstrelkov za "psihološko vojno" proti ruskemu posredovanju v Siriji. "Vse odkar je Rusija začela operacije v Siriji, so zahodni mediji in predstavniki lansirali vseobsegajoč napad proti Moskvi," poroča Fars, ki ob tem navaja, da je poročila zavrnil tudi iranski obrambni minister.

Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada so v sredo sprožile ofenzivo proti položajem upornikov, pri čemer jih podpira Rusija iz zraka in z raketnimi izstrelki z Kaspijskega morja. Kot je sporočila Moskva, po novem v napadih na položaje IS-a v Siriji ob ruskih letalih sodelujejo tudi štiri ruske vojaške ladje v Kaspijskem morju. Obrambni minister Sergej Šojgu je v pogovoru z Vladimirjem Putinom dejal, da so omenjene ladje v sredo izvedle 26 napadov z vodenimi raketami na 11 tarč v Siriji in vse uničile.

Carter pričakuje ruske žrtve v Siriji
Medtem pa je ameriški obrambni minister Ashton Carter po srečanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju dejal, da bodo imela ruska dejanja v Siriji posledice zanjo in v naslednjih dneh pričakuje, da bo v Siriji utrpela žrtve. Carter opaža tudi vse bolj neprofesionalno obnašanje ruskih sil.

ZDA ocenjujejo, da je na tleh v Siriji najmanj 2.000 vojakov, kar naj bi vodilo do žrtev na strani ruske vojske. "Rusija se je odločila utrditi dolgotrajne odnose z Asadom in je poslala dodatno vojaško opremo in osebje. To bo imelo posledice za Rusijo in pričakujem, da bodo v naslednjih dneh na strani ruskih sil padale žrtve," je povedal Carter in ponovil, da se Rusija v Siriji ne bori proti IS-u in ZDA ne bodo sodelovale z njo, dokler ne opusti te zgrešene strategije.

Omenil je kršenje zračnega prostora Turčije, ki je zračni prostor zavezništva. "Z ladje v Kaspijskem morju so brez opozorila izstrelili vodljive rakete, ki so prišle v bližino enega od naših brezpilotnih letal v krogu ene milje. Sprožili so skupno kopensko ofenzivo s sirskim režimom in odstranili masko, da se v Siriji borijo proti IS-u," je dejal Carter.

"Rusiji ne gre zaupati"
ZDA se bodo še naprej osredotočale na kampanjo proti IS-u nad Sirijo, podpirale zmerno opozicijo in si prizadevale za tehnični dogovor o profesionalnih varnostnih postopkih za ameriške in ruske pilote, ki letijo nad Sirijo. "Upamo, da bo Rusija uvidela, da je njen privez na potapljajočo se ladjo strategija poraza, ker ima še vedno čas, da strategijo spremeni in naredi to, kar je prav. Ne vem pa, ali bo," je dejal Carter.

Obrambni minister ZDA je opozoril tudi na to, da Rusiji ne gre zaupati, ker govori eno, dela pa drugo. Njena osamitev od preostanka mednarodne skupnosti pa je fenomen, s katerim se bo morala Rusija sama spoprijeti. Pri tem je mislil predvsem na ruska dejanja v Ukrajini in zagotovil, da poteze Moskve v Siriji ne bodo odvrnile pozornosti zahoda od vojaške agresije na Krim in vzhodno Ukrajino.

Na Carterjeve besede se je že odzval Konašenkov in ostro obsodil "natolcevanja" ameriškega kolega: "Rusko obrambno ministrstvo se v svojih ocenah ameriških vojaških dejanj v najrazličnejših operacijah, ki jih izvajajo po vsem svetu, nikdar ni spustilo tako nizko, da bi javno izjavljalo, kako pričakujemo smrtne žrtve med ameriškimi vojaki."

Ruski napadi v Siriji