Na skrivaj posneti prizor usmrtitve na kabulskem stadionu v času talibanskega režima. Foto: www.rawa.org
Na skrivaj posneti prizor usmrtitve na kabulskem stadionu v času talibanskega režima. Foto: www.rawa.org
Talibanski borci so si po padcu režima opomogli in v zadnjih mesecih začeli stopnjevati napade. Foto: EPA

Po več kot letu dni premora so v Afganistanu ta teden znova začeli izvajati usmrtitve na smrt obsojenih zapornikov: zaradi umorov, posilstev in ugrabitev je bilo usmrčenih devet ljudi, med njimi trije predstavniki talibanskih upornikov. Na usmrtitev čaka še okoli 120 obsojencev.

Za ponovno izvrševanje smrtne kazni se je afganistanska vlada odločila po nezadovoljstvu in pritiskih javnosti, ki ima dovolj naraščajočega kriminala.

Združeni narodi in Evropska unija so afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, ki ima zadnjo besedo pri izvršitvi smrtne kazni, pozvali, da ustavi usmrtitve, saj dvomijo o pravičnosti procesov na sodiščih.

In prav zagotavljanje poštenih sojenj je glavna skrb talibanov v njihovem pozivu ZN-u. "Odločno pozivamo ZN, EU, Rdeči križ in humanitarne organizacije, da preprečijo to barbarsko dejanje," so zapisali v izjavi na svoji spletni strani.

Usmrtitve pred množico na stadionu
Pod talibansko vladavino v Afganistanu med letoma 1996 in 2001 so bili v skladu s strogimi islamskimi zakoni usmrčeni številni obsojenci. Včasih so talibani javne usmrtitve priredili celo na nogometnem stadionu v Kabulu, za kar je svetovna javnost izvedela po posnetkih takrat podtalne afganistanske ženske organizacije RAWA.

Usmrtitve zajetih vojakov in civilistov so talibani nadaljevali tudi po padcu režima pred sedmimi leti. Zdaj vladi v Kabulu napovedujejo maščevanje, če bo usmrtitve še naprej izvajala.

G. V.