Sorodniki žrtev v Madridu z odločitvijo sodišča niso dobili pričakovanega zadoščenja. Foto: EPA
Sorodniki žrtev v Madridu z odločitvijo sodišča niso dobili pričakovanega zadoščenja. Foto: EPA
Jose Luis Rodriguez Zapatero

Sodišče je tri napadalce obsodilo na tisoče let zapora za sodelovanje pri napadih, 18 jih je bilo obsojenih na krajše zaporne kazni, sedem napadalcev pa je oprostilo. Med njimi je tudi domnevni organizator napadov, Mohamed Egipčan, ki je trenutno v zaporu v Italiji zaradi obsodbe, da je član mednarodne teroristične organizacije.

Odločitev sodišča je tako v Španiji sprožila nemalo kritik. Predstavniki sorodnikov žrtev so bili besni in so že napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili, saj je po njihovem mnenju storilo napako, sami pa ne bodo dopustili, da bi zločinci svobodno hodili po svetu. "To je uničilo moje življenje, obsodilo je mene in mojega moža do smrti, ti ljudje pa so oproščeni. To ni pošteno" in "občutno premalo obsodb za tako grozljiv zločin" je bilo slišati med množico ogorčenih sorodnikov.

Opozicija ni zadovoljna
Tudi opozicija, predvsem Ljudska stranka, ki je ravno zaradi napadov leta 2004 izgubila oblast v državi, je sporočila, da podpira nadaljnje preiskave dogodka, ki je pred tremi leti in pol pretresel špansko prestolnico. "Še vedno ostaja nekaj podrobnosti nesreče, za katere mislimo, da niso poznane, želim pa poudariti tudi, da je Ljudska stranka vedno zagovarjala potrebo, da do zadnjih podrobnosti raziščemo najhujši napad v naši zgodovini," je povedal vodja Ljudske stranke Mariano Rajoy.

Zapatero prepričan, da je pravici zadoščeno
Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je po razglasitvi obsodbe dejal, da je bilo z odločitvijo sodišča pravici zadoščeno. Španski dnevnik El Pais poroča, da je Zapatero dejal, da je sojenje, ki je trajalo od februarja do julija letos, končalo s kaznijo, ki ustreza dejanjem, prav tako pa zanika teorijo zarote in sorodnikom žrtev zagotavlja ustrezno odškodnino in zadoščenje.

B. T.