Sodišče bo preiskovalo obtožbe na račun pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova. Foto: EPA
Sodišče bo preiskovalo obtožbe na račun pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova. Foto: EPA

Sedež sodišča bo v nekdanji zgradbi Europola, poroča Slovenska tiskovna agencija. Odločitev, da bo sodišče v tem nizozemskem mestu, so sprejeli po posvetovanju med nizozemskimi oblastmi, Kosovom in Evropsko unijo. Kosovska skupščina je potrebne ustavne spremembe, ki so odprle pot k vzpostavitvi posebnega sodišča, sprejela lanskega avgusta, čeprav so glasovanje o odločitvi bojkotirali pri opoziciji, sledili pa so tudi protesti.

Mednarodna skupnost pritiskala na Prištino
Sodišče bo preiskalo domnevne obtožbe na račun pripadnikov nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) zoper etničnih manjšin in političnih nasprotnikov, poroča BBC. Priština je bila ves čas pod velikim pritiskom mednarodne skupnosti na čelu z Evropsko unijo in ZDA. Pozivali so jo k oblikovanju posebnega sodišča za vojne zločine. Pritiski so se še okrepili po odmevnem poročilu Dicka Martyja v Svetu Evrope leta 2011, ki je OVK-ju očital hude vojne zločine nad Srbi in Romi, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z njihovimi organi.

V izjavi je Nizozemska dodala, da je preiskovanje vojnih zločinov na Kosovu "občutljivo vprašanje". "Mogoče osumljence lahko kosovska družba vidi kot borce za svobodo in priče se bodo lahko na Kosovu čutile ogrožene," so dodali. "Treba je zagotoviti pravico in zato smo veseli, da lahko sodišču ponudimo dom na Nizozemskem," je dejal nizozemski zunanji minister Bert Koenders.

Pred tednom izgredi na protestih v Prištini
Dolgoletne napetosti so se spremenile v konflikt med srbsko vojsko in kosovskimi uporniki, ki je trajal med letoma 1999 in 2000. Vojna se je končala po dvomesečni akciji letalskih napadov Nata. Leta 2008 je Kosovo razglasilo neodvisnost, a Srbija države nikoli ni priznala. Mednarodno sodišče je že sodilo voditeljem iz nekdanje Jugoslavije, to novo sodišče pa bo primere obravnavalo kot podružnica kosovskega pravnega sistema v tujini in bo namesto mednarodnega prava delovala po kosovskem.

Med večinskim prebivalstvom in srbsko manjšino ostajajo napeti odnosi. Pred kratkim so bili organizirani množični protesti proti oblikovanju avtonomne skupnosti srbskih občin na Kosovu. Zbralo se je nekaj 10.000 ljudi, izbruhnili pa so tudi nasilni izgredi. Skupina demonstrantov se je vladne stavbe lotila z molotovkami in kamni. Razbitih je bilo več okenskih šip, v pritličju zgradbe je celo izbruhnil ogenj.