Sodnik Hellman je do razsodbe prišel z drugim profesionalnim sodnikom in šestimi predstavniki javnosti. Foto: EPA
Sodnik Hellman je do razsodbe prišel z drugim profesionalnim sodnikom in šestimi predstavniki javnosti. Foto: EPA
Knoxova je takoj po oprostilni sodbi poletela nazaj domov v Seattle, kjer jo je sprejela navdušena množica. Foto: Reuters

Sodnik Claudio Pratillo Hellmann je le dva dni potem, ko je skupaj s sodniškim kolegom in pororo izrekel polno oprostilno sodbo po prizivu, dejal, da je razsodba sodišča "rezultat resnice, ki se je ustvarila v postopku. A prava resnica je morda drugačna. Lahko, da sta kriva, a dokazov ni."

69-letni sodnik je to povedal za časnik Corriere della Sera v zadnjem od vrste intervjujev, ki jih je dal medijem od ponedeljkove razsodbe. Vode je začel kaliti že v sredo, ko je nekemu drugemu novinarju povedal: "To bo ostala nerazrešena resnica. Nihče ne more vedeti, kaj se je zares dogajalo."
Hellmannove opazke so bile po poročanju Guardiana še toliko bolj nepričakovane, ker bi lahko sam z ostalimi sodniki izrekel manj kategorično oprostitev. Italijanska sodišča imajo namreč možnost razsodbe, da se obtožene oprosti zaradi pomanjkanja dokazov.

Ponedeljkova razsodba je bila vrhunec dramatičnega in pogosto razvnetega priziva, ki je pritegnil pozornost svetovne javnosti. Razsodbo je prebral sodnik Hellmann, dosegel pa jo je skupaj s še enim profesionalnim sodnikom in šestimi porotniki.
V zaporu še afriški priseljenec
Po oprostilni sodbi Knoxove in Sollecita je edina oseba, ki je še v zaporu zaradi umora britanske študentke Meredith Kercher leta 2007, Rudy Guede, preprodajalec mamil, ki se je v Perugio priselil iz Slonokoščene obale. Guede je priznal, da je bil tisto noč, ko je bila Kercherjeva umorjena, v hiši, a je zanikal, da jo je ubil on. Guede je bil zaradi umora obsojen na 16 let zaporne kazni, medtem ko sta bila Knoxova in Sollecito decembra 2009 prvotno obsojena na 26 let.

Hellmann je povedal še, da ne more trditi, da je Rudy Guede edini, ki ve, kaj se je zgodilo tisto noč. Vendar pa: "On to nedvomno ve, pa ni povedal. Morda tudi druga dva obtožena, Amanda Knox in Raffaele Sollecito, vesta."

Potem ko so prebrali oprostilno razsodbo, so pred sodiščem v Perugii izbruhnili protesti, ki jih je sodnik pokomentiral, da se je veliko Italijanov pač že odločilo o krivdi Knoxove. "Mislim, da to izvira iz njene ameriške narodnosti," je pripomnil. Hellmann je še dodal, da mu je žal, da je tožilstvo izid vzelo kot poraz: "Če bi bil jaz na njihovem mestu, z argumenti, ki jih imajo, bi storil enako."

Tožilec, ki je vodil primer, Giuliano Mignini, je namignil, da želi oporekati razsodbi sodišča na najvišjem italijanskem prizivnem sodišču v Rimu.