Južnoafriškega atleta so na sodišču spremljali člani družine in prijatelji. Foto:
Južnoafriškega atleta so na sodišču spremljali člani družine in prijatelji. Foto:

Sojenje so preložili na prošnjo tožilstva, ki je zapisalo, da potrebuje več časa za nadaljnje preiskave primera. Kot je znano, je Pistorius 14. februarja skozi vrata kopalnice ustrelil svoje dekle Reevo Steenkamp. Južnoafriški atlet zanika umor in zatrjuje, da je streljal v samoobrambi, potem ko je mislil, da je v hiši vlomilec.

Pistorius je med današnjim postopkom spregovoril le enkrat, ko je pritrdil sodniku, da razume vsebino odločitve sodišča. To je bil njegov prvi prihod na sodišče po februarju, ko so ga po plačilu varščine februarja izpustili na prostost.

Fotografije kraja umora "ušle" v javnost
V ponedeljek je družina Pistorius izrazila pretresenost nad fotografijami kopalnice, kjer je bila Steenkampova umorjena, ki jih je objavil Sky News. Policija je v odzivu nad objavo fotografij, ki so del dokazne dokumentacije, zapisala, da so zgroženi nad uhajanjem dokazov v javnost.

26-letni Pistorius je dvakratni olimpijec, ki ima amputirani obe nogi, do streljanja pa je veljal za športnega junaka, vzor vztrajnosti in odločnosti. Na valentinovo je štirikrat ustrelil skozi zaprta vrata kopalnice, kjer je bila Steenkampova. Ustrelil jo je v glavo, roko in v bok. Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico zaradi umora, sam pa trdi, da je streljal, ker je bil prepričan, da je v hiši vlomilec.

Sodišče je po umoru opozorilo, da bi lahko Pistorius z bančnimi računi v tujini in z nepremičnino v Italiji pobegnil iz države, pozneje pa ga je po plačilu 85.000 dolarjev varščine spustilo na prostost.