Pistorius je v eni redkih izjav za javnost zapisal, da ga bo travmatična izkušnja tistega usodnega dne spremljala vse življenje. Foto: Reuters
Pistorius je v eni redkih izjav za javnost zapisal, da ga bo travmatična izkušnja tistega usodnega dne spremljala vse življenje. Foto: Reuters
Sojenju Oscarju Pistoriusu
Pred sodno palačo se je zbrala množica ljudi. Foto: Reuters

Svetovni mediji podrobno spremljajo sodni proces proti Pistoriusu, šestkratnemu zmagovalcu paraolimpijskih iger in udeležencu predlanskih olimpijskih iger v Londonu, ki ima obe nogi od kolen navzdol amputirani, zato teče s pomočjo posebnih protez. To je prvo sojenje v Južni Afriki, ki ga prenašajo v živo po televiziji, za nekatera pričanja pa so na voljo le zvočni posnetki. Tamkajšnja sodišča ne poznajo porote, zato bo o primeru razsodila le sodnica Thokozile Masipa.

Pistorius je veljal za velikega idola množic, njegova brezmadežna podoba pa se je sesula, ko je 14. februarja lani skozi vrata kopalnice streljal na svoje dekle in jo umoril. V ponedeljek se je v Pretorii začel sodni postopek proti njemu, ki naj bi bil končan 20. marca. Če bo odločeno, da je kriv naklepnega umora, mu grozi dosmrtni zapor.

27-letni športnik ne zanika, da je dekle ubil, vendar zatrjuje, da je šlo za nesrečo in strele v samoobrambi, saj naj bi jo zamenjal za vlomilca. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo tedaj 29-letne Reeve Steenkamp.

Tožilstvo: "Nezakonit in naklepni umor"
Prvi dan sojenja se je Pistorius izrekel za nedolžnega. V izjavi, ki jo je prebral njegov odvetnik Kenny Oldwage, je njeno smrt označil za "tragično nesrečo". Nastopila pa je tudi prva priča, Pistoriusova soseda in univerzitetna predavateljica Michelle Burger, ki je že med preiskavo zatrdila, da je pred umorom slišala krike Steenkampove."Grozovito se je drla in prosila za pomoč," je pričala Burgerjeva. "Nato sem slišala tudi moškega, ki kriči na pomoč, trikrat se je oglasil. Poklicala sem policijo, nato pa zaslišala štiri strele," je dodala.

Tožilstvo Pistoriusa obtožuje, da je Steenkampovo ubil "nezakonito in namerno". Dokazati nameravajo, da jo je ustrelil v besu po prepiru. V ta namen bodo poklicali 107 prič, ki bodo skušale tudi potrditi, da je bil Pistorius precej vzkipljive narave in da je ljubil lepa dekleta, hitre avtomobile in orožje ter da se ga ni obotavljal tudi uporabiti. Poleg obtožbe za naklepni umor tožilstvo 27-letnega Pistoriusa bremeni tudi nezakonita posest orožja oziroma streliva.

Zaradi plačila varščine na prostosti
Pistorius je na sojenje čakal na prostosti, potem ko je poravnal 74.000 evrov varščine, saj je sodišče presodilo, da ni begosumen. Predkazenski postopek je sicer pokazal na številne pomanjkljivosti in napake pri delu policijskih preiskovalcev. Policija tako ni poiskala vseh izstreljenih krogel, obstaja pa tudi velika verjetnost, da so policisti z malomarnim ravnanjem okužili kraj zločina. Napačno so ocenili tudi razdaljo do sosedov.