Pistorius je šestkratni zmagovalec paraolimpijskih iger in udeleženec lanskih olimpijskih iger v Londonu. Foto: EPA
Pistorius je šestkratni zmagovalec paraolimpijskih iger in udeleženec lanskih olimpijskih iger v Londonu. Foto: EPA

Pistorius ni zanikal, da je ubil Reeve Steenkamp, vendar pa zanika, da bi šlo za naklepni umor. Paraolimpijskega zvezdnika, ki so mu zaradi prirojene napake po rojstvu amputirali obe nogi, hodi pa s pomočjo posebnih protez, s katerimi je tudi nanizal tekaške športne uspehe, tožilstvo bremeni hladnokrvnega naklepnega umora svetlolase manekenke, ki bi prav danes dopolnila 30 let.

Po trditvah Pistoriusa ni šlo za umor, ampak je streljal v samoobrambi, saj je domneval, da se je v hišo pretihotapil vlomilec. Takrat naj bi prijel za strelno orožje in štirikrat ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer je policijo po prihodu na prizorišče zločina čakalo truplo.

Današnjega predobravnavnega naroka, ko so mu izročili obtožnico, se je udeležil v spremstvu brata Carla in sestre Aimee, ves čas pa je molil in bil objokan.

Za tožilce ni dvoma, da je Steenkampovo umoril z naklepom, za kar je zagrožen dosmrtni zapor. Sojenje naj bi se po napovedih vrtelo okoli vprašanja, ali si je Pistorius pred streljanjem nadel nožni protezi, saj sam trdi, da si jih ni nadel, preden je začel streljati.

Obtožba tudi za posest orožja
Tožilstvo bo za dokazovanje suma, da je paraolimpijec umor dekleta načrtoval in ga ni storil v samoobrambi, poklicalo 107 prič, ki bodo skušale tudi potrditi, da je bil Pistorius precej vzkipljive narave in da je ljubil lepa dekleta, hitre avtomobile in orožje ter da se ga ni obotavljal tudi uporabiti.

Poleg obtožbe za naklepni umor državno tožilstvo 26-letnega Pistoriusa bremeni tudi nezakonite posesti orožja oziroma streliva. Pistorius bo sojenje pričakal na prostosti, na prostosti pa je že vse od februarja, ko je položil varščino 74.000 evrov, saj je sodišče presodilo, da ni begosumen.

Predkazenski postopek je sicer pokazal na številne pomanjkljivosti in napake pri delu policijskih preiskovalcev. Policija tako ni poiskala vseh izstreljenih krogel, obstaja velika verjetnost, da so policisti z malomarnim ravnanjem kontaminirali kraj zločina, napačno pa so ocenili tudi razdaljo do sosedov, ki trdijo, da so iz Pistoriusove hiše slišali glasno vpitje in prepir, preden je prišlo do streljanja v zgodnjih jutranjih urah na valentinovo.

Pistoriusu prebrali obtožnico
Pistoriusu prebrali obtožnico